„Ha a Covid-19-ről azt gondolta, hogy rossz, ne akarjon találkozni a szuperbaktériummal”

„Ha a Covid-19-ről azt gondolta, hogy rossz, ne akarjon találkozni a szuperbaktériummal”

Képünk illusztráció (Fotó: Ward Hallwa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs olyan rossz hír a koronavírus-járvány kapcsán, amit ne lehetne felülmúlni. A The Guardian szuperbaktériumokról szóló cikkel igyekezett árnyalni a pandémia keltette félelmeket. Paul De Barro ausztrál kutatót idézve arról írtak, hogy a koronavírus okozta megbetegedés semmi ahhoz képest, amelyet a minden eddig ismert készítménynek ellenálló baktériumok vihetnek véghez.

– Ha a Covid-19-ről azt gondolta, hogy rossz, ne akarjon találkozni a szuperbaktériumokkal – fogalmazott az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) igazgatója a lapnak. – Nem hiszem, hogy túlzás kijelenteni, hogy jelenleg ez jelenti a legnagyobb egészségügyi veszélyt az emberiségre. A koronavírus meg sem közelíti a szuperbaktériumok potenciálját. Visszalökhet bennünket az egészségügy sötét középkorába – tette hozzá.

A BMJ Global Health által publikált tanulmány szerint a Csendes-óceáni-szigeteken különösen nagy probléma az ellenálló baktériumok megjelenése. A Fiji-szigeteken az egyik legmagasabb a bakteriális fertőzések arány a világon, így az antibiotikumok alkalmazása is mindennapos gyakorlat (az emberek és háziállatok esetében is). Ennek következtében pedig jelentősen megnőtt a szuperbaktériumok kialakulásának kockázata, hiszen ezek éppen a túlzásba vitt antibiotikum-használat következményeként erősödnek meg, és válnak ellenállóvá az őket legyőzni kívánó szerekre.

Rodics Katalin, kutatóbiológus, a Greenpeace mezőgazdasági szakértője ennek kapcsán idén márciusban a Magyra Hangnak arról beszélt, az ipari húselőállítás során a nagyüzemi körülmények között, zárt térben tartott állatokat sokszor hormonnal és antibiotikummal kezelik a több tej és a minél gyorsabb növekedés reményében. A túlzásba vitt gyógyszerezés következményeként pedig egyre több helyen bukkannak fel az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktériumok. A WHO jelentése alapján ezen baktériumok elterjedése már egy világjárvány veszélyével egyenértékű.

Paul de Barro arra figyelmeztetett, amennyiben a baktériumok a túlzásba vitt antibiotikumos kezelések miatt az összes korábban használt készítménynek ellen tudnak állni, védtelenek leszünk ellenük, és akár egy apró seb is halálos lehet.

A 24.hu-n megjelent tavalyi interjúban Pál Csaba, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa elárulta, a szuperbaktérium „egyelőre az úgynevezett harmadik világban jelenti a legnagyobb problémát, ahol a higiéniai körülmények borzalmasak, nagyon sok a legyengült immunrendszerű, például HIV-fertőzött ember, akik erre még ráfertőződnek, mondjuk egy tuberkolózis-baktérium ellenálló, multidrog-rezisztens változatával”. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ellenálló baktérium „Magyarországon is megjelent már, érintheti a csecsemőket, szoptató anyákat, időseket, akiknek legyengült az immunrendszerük”.

A BBC tavaly nyáron adta hírül, hogy az európai kórházakban sebesen terjed a legerősebb antibiotikumoknak is ellenálló baktérium, a Klebsiella pneumoniae, amely a bélflóra természetes része ugyan, a legyengült szervezetben azonban tüdőgyulladást, vagy agyhártyagyulladást okozhat. 2015-re nyolc év alatt a hatszorosára növekedett a baktériumhoz köthető halálesetek száma.

Korábban az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) itthon is figyelmeztetett, hogy a fertőzések jelentős részét a „nem megfelelő, túlzó antibiotikum-használat okozta, a fertőzések megelőzését pedig nehezítette az egészségügyi intézményekben fennálló zsúfoltság, az izolálási lehetőségek és az egészségügyi személyzet hiánya, az infekciókontroll intézkedések (például kézhigiéne) be nem tartása” – írta a 444.

Paul de Barro a Guardiannek hangsúlyozta, az ellenálló baktériumok okozta megbetegedések veszélyesen leterhelnék az egészségügyi rendszert. A jelenlegi járvánnyal való összevetésben a kutató kiemelte, nem lehetne távolságtartással, karanténnal, vagy egyéb hasonló intézkedésekkel megfékezni a szuperbaktériumot, hiszen az ott van „az ételben, a vízben, a levegőben, mindenhol körülvesz bennünket”.

Donald Wilson, a Fiji-szigeteki Nemzeti Egyetem gyógyszerészeti karának dékán-helyettese szerint a problémát nem lehet tovább figyelmen kívül hagyni, hiszen a következő években az ellenálló baktériumok miatt egyre többen betegednek majd meg, és az orvosoknak nem lesz megfelelő gyógyszerük a kezelésre. A lap figyelmeztet, hogy jelenleg évente körülbelül 700 ezren halnak meg a szuperbaktériumok miatt, ám ha nem teszünk semmit ellenük, ez a szám akár évi 10 millióra is nőhet.