Hiába minden tiltakozás, jöhetnek az új GMO-k?

Hiába minden tiltakozás, jöhetnek az új GMO-k?

GMO-ellenes tüntetés (Fotó: Unsplash/Akshay Chauhan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament szerdán szoros szavazással támogatta az Európai Bizottság javaslatát, amely a génmódosított szervezetek új generációjának  széles körű deregulációjára irányul – írja a Magyar Természetvédők Szövetsége lapunknak eljuttatott közleményében.

Mint korábban megírtuk, az új-GMO-król előszeretettel állítják azt, hogy génszerkesztéssel állítják őket elő, illetve új nemesítési technikának vagy precíziós nemesítésnek is nevezik az eljárást. Számos szakértő szerint azonban ezzel is úgy módosíthatják a növények, állati sejtek vagy mikroorganizmusok DNS-ét, ahogyan az természetes körülmények között vagy hagyományos növénynemesítés nyomán nem fordulhatna elő. Ezért újfajta kockázatok és következmények állhatnak elő. Az MTVSZ szerint az Európai Parlament most olyan jogszabály-javaslatot támogatott, amely lehetővé teszi az óriáscégek számára, hogy az új GMO-kat az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatások vizsgálata nélkül hozzák forgalomba. A javaslat emellett mentesíti az új GMO-kat értékesítő vállalatokat és az azokat termesztő gazdákat a felelősség alól, ha bármilyen kár keletkezik. 

– A parlament döntése az új GMO-k széleskörű deregulációjának jóváhagyásáról újabb súlyos csapást jelent Európa-szerte a gazdák és a környezet számára, miután nemrégiben visszavonták a növényvédőszer-felhasználás csökkentését célzó rendeletet – vélekedett Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője. Mint fogalmazott, a javaslat továbbra is kiteszi a gazdákat és a nemesítőket a legnagyobb agrárvállalatok, mint a Corteva és a Bayer szabadalomsértési pereinek. Ugyanakkor a parlament annyiban meghallgatta a gazdák és a fogyasztók aggodalmait, hogy kiegészítette a bizottság javaslatát egy új GMO-címke bevezetésével és az átláthatósági követelmények előírásával a teljes élelmiszerláncban. A környezetvéső szervezet szerint a szerdai európai parlamenti döntés még nem tett pontot a vita végére, az EU tanácsa, a parlament és a bizottság még egyeztetni fog a javaslatról. A jelenlévő magyarországi EP-képviselők egyébként nem szavazták meg az új GMO-k deregulációját célzó javaslatot.