Hatásos a Pfizer koronavírus-gyógyszere az omikron ellen is

Hatásos a Pfizer koronavírus-gyógyszere az omikron ellen is

2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án (Fotó: MTI/AP/Mark Lennihan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előzetes laboratóriumi tesztek biztató jeleket mutattak arra, hogy a Pfizer Covid-19 kísérleti tablettája működhet az omikron-változat ellen, 89 százalékos a készítményük hatásossága a delta- és a többi változattal szemben – derül ki a vállalat közleményéből, amelyet The Washigton Post nyomán a Napi.hu szemlézett. A Pfizer tájékoztatása szerint az eredmény nem az oltásokra, hanem a betegséget kezelő terápiás szerre vonatkozik.

A Pfizer közölte, a késői vizsgálati eredmények végső elemzése megerősítette, hogy a Paxlovid nevű gyógyszer 89 százalékos hatékonysággal csökkenti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát a súlyos Covid-19 kockázatú felnőtteknél. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) felülvizsgálja, hogy engedélyezi-e a gyógyszer alkalmazását a magas kockázatú felnőtteknél. A döntést az év vége előtt várják.

Eközben egy különálló, előzetes kutatás arra utaló jelekkel szolgált, hogy a gyógyszer segíthet a súlyos Covid-19 alacsony kockázatú embereken, például az oltott egyéneken, akik végül mégis megbetegszenek. A Paxlovid a korai vizsgálati elemzésben 70 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát, de nem tudta megszüntetni a tüneteiket négy napon belül. Fontos kiemelni, hogy a készítményt már fertőzött embereknek adták.

A súlyos betegség magas kockázatának kitett vizsgálati alanyoknak legalább egy jellemző vagy alapbetegséggel kellett rendelkezniük, például elhízottnak vagy idősnek kellett lenniük. A másik vizsgálatban olyan személyek vettek részt, akik vagy nem voltak beoltva, és alacsony volt a kockázata a súlyos betegség kialakulásának – például fiatal és egészséges személyek –, vagy olyan beoltott személyek, akiknek legalább egy kockázati tényező volt arra, hogy súlyos betegség alakul ki náluk.

Mindkét, a Paxlovidot embereken tesztelő vizsgálat azt mutatta, hogy a gyógyszert kapó alanyoknál a vírus mennyisége, vagyis a vírusterhelés jelentősen kisebb volt, mint a placebocsoportokban. Az alacsonyabb vírusterhelés a vírus kisebb mértékű terjedését jelentheti a kutatók szerint.

Az orvosok és az egészségügyi szakértők olyan vírusellenes készítményt kerestek, mint a Paxlovid, amelyet az emberek a tünetek megjelenését követő néhány napon belül könnyedén bevehetnének otthon, hogy megelőzzék, hogy az esetük súlyosra forduljon és kórházi kezelést igényeljen. Az omikron megjelenése azonban beárnyékolta az ilyen vírusellenes szerek megközelítését, mivel bizonytalan, hogy az új törzs képes-e kijátszani a kezeléseket és a vakcinákat.

Az értékelés érdekében a gyógyszergyártók azt vizsgálják, hogy az engedélyezett és kísérleti Covid-19 gyógyszerek és vakcinák hatásosak-e az új variánssal szemben. A kutatók azt gyanították, hogy a Pfizer pirulája jól megállja a helyét, mivel a vírust egy kulcsfontosságú enzim, az úgynevezett proteáz aktivitásának blokkolásával állítja meg. Lényegében a SARS-CoV-2 vírus szaporodását blokkolja így. Ez az enzim az omikron-változatban is ugyanolyan, mint a többi ismert törzsnél.

– A gyógyszer ebben a tekintetben eltér a Covid-19 vakcináktól és néhány kezeléstől, amelyek a vírus egy másik részét, a tüskefehérjét célozzák meg. Ezzel kapcsolatban az az aggály, hogy a omikron-variánsban ez is mutálódott több ponton. A proteáz működése nélkül a vírus nem tud szaporodni és betegséget okozni – mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos igazgatója, aki meg van győződve arról, hogy a Paxlovidnak az omikronnal szemben nagyon hatékony lesz.

A Pfizer további vizsgálatokat tervez a Paxlovid hatékonyságának mérésére a variáns ellen.