Ősszel minden rosszabb: A koronavírus is tovább marad életben a különböző felületeken

Ősszel minden rosszabb: A koronavírus is tovább marad életben a különböző felületeken

Egy koronavírussal (sárga) erősen fertőzött emberi sejt (kék) (Fotó: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), Egyesült Államok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alacsonyabb relatív páratartalom és a hűvösebb levegő kedvez a koronavírus terjedésének, és egy hétig is megmaradhat a felületeken. Míg nyáron általában 1-3 napnál tovább nem bírja a kórokozó, a hidegebb idő beköszöntével például egy túrakabátra került vírus egy hétig is megmarad és fertőzni is képes. A vírusnak ez a tulajdonsága újabb járványkitörésekhez vezethet – figyelmeztet egy amerikai tanulmány, amely bioRxiv.org honlapon jelent meg, de a még nem esett át a szakértői ellenőrzésen. 

A Kansasi Állami Egyetem állatgyógyászati mikrobiológiai professzora, Juergen Richt által vezetett kutatócsoport szerint ősszel a belső terekben is tovább marad életben a vírus. A tanulmány szerint egy rozsdamentes acél kilincsen vagy egy ablakon a SARS-CoV-2 féléletideje – az az idő, amely alatt a vírus mennyisége a felére csökken – csaknem nyolc illetve tíz óra volt, ami a kétszerese a nyári körülmények között mért időnek – idézi a tanulmányt a South China Morning Post.

A kísérlet során a tudósok az őszi viszonyok modellezéséhez 13 Celsius fokos és 66 százalékos relatív páratartalmú környezetet állítottak elő, a nyári környezetben végzett vizsgálatot pedig 25 Celsius fokos hőmérséklet és 70 százalékos páratartalom mellett végezték. Ezután a vírus túlélési esélyét 12 olyan felületen vizsgálták, amelyeket az emberek gyakran használnak: ilyen például a kartonpapír, a beton, a gumi, a kesztyű, vagy az N95-ös maszk. Az őszi körülmények mindegyik felület esetben jobban kedveztek a kórokozónak. Egy szintetikus anyagon (amelyet a védőruhák is tartalmaznak) a féléletidő 45 óra volt. 

Korábban tudósok abban reménykedtek, hogy nyáron lassul a vírus terjedése. Ezt azonban nem sikerült teljes mértékben igazolni, különösen az Egyesült Államokban, ahol a nyár legforróbb napjaiban naponta csaknem 80 ezer új esetet regisztráltak. Ősszel pedig minden rosszabb lehet, ráadásul a hagyományos influenza is felüti a fejét, és egy ember akár több betegséget is összeszedhet. Ezért Richt a higiéniai előírások betartásának és a feltehetően szennyezett felületek gyakori takarításának fontosságára figyelmeztet. Korábban Robert Redfield, az amerikai  járványügyi hatóság, a CDC igazgatója hívta fel a figyelmet arra, hogy ősszel romolhat a járványhelyzet, ezért az embereknek négy dolgot kell betartaniuk: a maszkviselést, a távolságtartást, a gyakori kézmosást és kerülni kell a zsúfolt helyeket.

Címkék: koronavírus