Újabb magán holdraszálló-szonda indult útnak

Újabb magán holdraszálló-szonda indult útnak

Az Odysseus Hold-szonda (Fotó: Intuitive Machines)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi hónapokban nagy dugó alakult ki a Hold felé vezető útvonalon, hiszen egyre nehezebb számba venni, hogy hány magán- és állami űreszköz próbált az elmúlt évben puhán (roncsolódásmentesen) landolni kísérőbolygónkon. Azt viszont könnyebb összeszámolni, hogy hány privát szondának sikerült eddig landolnia a holdon – már úgy, hogy közben nem lett belőle egy halom ócskavas –: nullának.

Alig telt el néhány hét a legutóbbi kudarc óta, máris itt a következő versenyző. A Stephen J. Altemus, a NASA Johnson Űrközpont volt mérnök-igazgatója által alapított Intuitive Machines nevű cég Odysseus (Odüsszeusz) nevű robotűrhajója helyi idő szerint csütörtök hajnalban útnak indult a SpaceX rakétájának fedélzetén a Hold felé. Az út a tervek szerint kilenc napig fog tartani, és ha sikerrel jár – ahogy ezt már többször írtuk az utóbbi hónapokban – ez lesz az első amerikai űreszköz, amely 1972, vagyis az Apollo-17 óta puhán landol a Holdon.

A magáncégek Hold-küldetései a NASA-missziók költségeinek töredékébe kerülnek, így ha egyszer végre sikeresek (és megbízhatók) lesznek, akkor letörhetik a holdra szállás árát, és ezzel szélesíthetik az égitest felfedezésének és hasznosításának lehetőségeit. Maga a NASA is a privát cégek szolgáltatásait kívánja igénybe venni a jövőben a szállítandó rakomány célba juttatásában. Az Odysseus hasznos terhének nagy részéért is a NASA fizetett 118 millió dollárt. 

A szonda visz magával például egy sztereokamerát, amivel nagyon részletes, térbeli képet fognak készíteni a landoláskor felverődő porfelhőről, illetve egy rádióantennát, amivel a töltött részecskék rádiózavaró hatását fogják vizsgálni. A NASA rakománya mellett amerikai egyetemisták által épített kamera és Jeff Koons egyik művészeti projektje is helyett kapott a szonda rakterében. Az űreszköz teljesen feltankolva és hasznos teherrel megrakva 1900 kilogrammot nyom. A legutolsó hírek szerint az Odysseus sikeresen levált a rakétáról, és rendben elindult a Hold felé.

Címkék: űrszonda, Hold