Vércsoporttól is függhet a koronavírus-fertőzés súlyossága

Vércsoporttól is függhet a koronavírus-fertőzés súlyossága

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A betegek génelemzése alapján egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a vércsoport is befolyásolhatja a Covid-19 súlyos kimenetelét – írta a Népszava. Több ezer európai beteg génjeinek összehasonlításával azt az eredményt kapták, hogy az A vércsoportúaknál nagyobb eséllyel vált súlyossá a betegség, mint a 0 vércsoportúaknál. 

A New England Journal of Medicine című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány ugyan nem igazolta a vércsoporttal való összefüggést, de megerősítette a megfigyelést, amelyet egy korábbi kínai tanulmányban a témában tettek.

„Nagyon fontos lehet ez az összefüggés – mondta Parameswar Hari, a Wisconsini Orvostudományi Egyetem vérspecialistája.

Az olasz, spanyol, dán, német és más országbeli tudósok bevonásával készült tanulmány mintegy kétezer súlyos koronavírusos beteg egyes génjeit hasonlította össze több ezer olyan emberével, akik egészségesek voltak, a Covid-19 enyhe tüneteit hordozták vagy tünetmentesen estek át a fertőzésen.

Hat gén változatait hozták összefüggésbe a súlyos betegség valószínűségével, és a vércsoportokat is vizsgálták. Négy fő vércsoport létezik: A, B, AB és 0, ezeket „a vörösvértestek felszínén lévő fehérjék alapján kategorizálják”. A kutató szerint a 0-s vércsoportú emberek hajlamosabbak arra, hogy bizonyos fehérjéket idegenként azonosítsanak, ez a vírus felszínén lévő fehérjékre is igaz. Az új koronavírus egy rokona okozta 2003-as SARS-járvány idején megfigyelték, hogy a 0-s vércsoportúak kisebb eséllyel lettek súlyos betegek – magyarázta Hari.