Cser-Palkovics András: Egyre több önkormányzatnál fog gondot okozni az alulfinanszírozottság

Cser-Palkovics András: Egyre több önkormányzatnál fog gondot okozni az alulfinanszírozottság

Cser-Palkovics András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összeállított egy önkormányzati javaslatcsomagot, amit majd eljuttat annak a kormányzati illetékesnek, aki foglalkozni fog a területtel – mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere az Azonnalinak adott interjújában. Szerinte alulfinanszírozás jelentkezik a rendszerben már most és ez a jövőben, ha nincs változás, egyre több önkormányzatnál fog a működésben gondokat okozni.

A javaslatcsomagja egyik pontja lesz, a szolidaritási hozzájárulás, amely „Fehérvárnak, Győrnek, vagy éppen Budapestnek nagyon érzékeny kérdés, ezt mindenképpen asztalra kell tenni.” Hozzátette, nem a szolidaritás szükségességét vitatja, hanem a mértékét tartja túlzónak. 

Az építési hatósági eljárásokat is visszaadná az önkormányzatoknak. „Nem jó irány, hogy nem dönthetünk ezekben az ügyekben. Mint ahogy az sem jó irány, hogy ma úgy lehet nagyobb társasházakat építeni, hogy az előírás lakásonként egy parkolóhely” – tette hozzá.

Úgy látja, hogy az önkormányzatok bőven képesek lennének a jelenleginél több feladatot ellátni. „Az állam esetében sokszor nem is tudatosul, hogy egy adott feladatot valójában az önkormányzatok hajtanak végre. Például a választások lebonyolítása a legjobb példa: a kormányhivatalok nem voltak nyitva vasárnap, míg a kollégáim hétfőn reggel hét órakor végeztek a választási feladatokkal. De az Ukrajnából menekülők ügyében is az önkormányzatok tudtak elsőre reagálni, mert nekünk vannak olyan erőforrásaink, intézményeink, szakembereink, amiket gyorsan és rugalmasan meg tudtunk szervezni ellátási, szállásolási kérdéseket” – mondta.

De lennének olyan területek is, amelyeket akár át is vehetne szerinte az állam. Ilyennek látja az orvosi ügyeleti rendszert, hiszen sok esetben nem egy település, hanem egy térség ellátásáért felelnek, ez alapján az Országos Mentőszolgálatnál, vagy az államnál általában jobb helye lehetne ennek az ellátási formának – mondta. „A vízközművek kérdése szintén felmerül, itt a legfontosabb, hogy közösségi tulajdonban legyenek a közszolgáltatók. Arról kell tárgyalni, hogy állami, vagy önkormányzati kézben legyenek az ágazati cégek, a mai energiabizonytalansági helyzetben különösen. Akármit választunk, fontos lenne egy kiszámítható jövőkép a finanszírozásban” – fogalmazott. Erre már van jó példa, hiszen a bérminimum, vagy a minimálbér emelésének többletterheit nagy arányban finanszírozta az állam az önkormányzatok számára.

 Hangsúlyozta, hogy iparűzési adó nélkül az önkormányzati rendszer fenntarthatatlan. „Aki ennek eltörlését, általános megfelezését felveti, nincs tisztában a szektor működésével. Mi még a kötelező feladataink ellátására is fordítunk ebből” – mondta.

Úgy látja, hogy a működés tekintetében egyre nagyobb problémákkal fognak szembesülni az önkormányzatok, ha a finanszírozáson nem tudunk változtatni. „Ebben tudna segíteni a szolidaritási hozzájárulás áttekintése. Csökkentse az állam a nagy településekről érkező források mértékét. Ha a felét kell csak befizetnem a központi költségvetésbe, akkor a másik felét tudom helyben fejlesztésre, finanszírozásra használni” – mondta. Azzal kapcsolatban, hogy így akkor kevesebb pénz folyna be az államhoz, úgy válaszolt, hogy nem látja, hogy „a központi költségvetésből az oda általunk befizetett pénzek mely önkormányzatokhoz, mire érkeznek meg”.

Szerinte az április 3-án aratott országos győzelem „lehetőséget ad arra, hogy győztesként szerényen, munkával szolgáljuk meg a bizalmat, a vesztesnek meg először is arra, hogy gratuláljon”. Felrótta az ellenzéki jelöltnek, Marton Rolandnak, hogy még nem gratulált Vargha Tamásnak.

Jogszerű és tisztességes választás volt. A közmédia kiegyensúlyozottságán szerintem érdemes változtatni, de ez mindig kétirányú feladat. Aki azonban ezzel magyarázza a választás végeredményét, főleg annak mértékét, az becsapja magát – mondta, de azt azért nem állította, hogy egyenlő esélyek voltak.

A választás tanulságai közül kiemelte, hogy „éppen azokban a szavazókörökben, ahol sok az új építésű társasház, nem szerepeltünk annyira jól, pedig ott lakik az a fiatal középosztály, amelyiknek rengeteg támogatást adunk kormányzati szinten. Ez nyilván fölvet kérdéseket, mint az is, hogy vannak lakótelepi körzetek, ahol még soha nem szerepeltünk ilyen jól. Szintén érdekes kérdés, hogy – és ez igaz a Fideszre és az ellenzékre is – hogy a listás eredmények már nagyon erősen korreláltak az egyéniekhez. Ez felvetheti azt is, hogy az egyes indulók személyisége már nem is számít annyira?” Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a jómódú fehérvári városrészeket is következetesen hozta a Fidesz, a fiatalok között pedig rosszabbul álltak 2021 őszén, mint ahogy szerepeltek most.

Az interjúban beszélt a Velencei-tóról is, szerinte lenne elég tisztított szennyvíz ahhoz is, hogy segítsenek rajta. 

Úgy vélte, összességében elmondható, hogy a pártközpontok túlságosan beleszólnak a helyi politikába, bár azt is mondta, hogy a Fidesztől 2010 óta nem kapott ilyen jellegű kéréseket.