Eldőlt: Hat pártlistára lehet majd szavazni

Eldőlt: Hat pártlistára lehet majd szavazni

Országgyűlési választási plakát (Forrás: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eldőlt, hogy hat országos pártlistára lehet majd szavazni itthon április 3-án – derül ki az MTI híréből.

Az országgyűlési képviselők választásán az a párt állíthatott országos listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben állított jelöltet; két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthatott. A bejelentési határidő szombaton délután négy óra volt, addig összesen hét listát jelentettek be.

A Nemzeti Választási Bizottság – mivel megfeleltek a listaállítás feltételeinek – már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom listáját, az egységes ellenzékét, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártét, valamint a Fidesz–Kereszténydemokrata Néppárt közös pártlistáját. Vasárnap még ezek mellett nyilvántartásba vették a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom, illetve a Gődény György vezette Normális Élet pártja listáját.

Volt még egy hetedik is, amely az A Mi Pártunk– IMA nevet viselte, ez azonban nem felelt meg a feltételeknek, mert összesen 10 egyéni választókerületi jelöltet állított.

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki. Nem szerezhet mandátumot ugyanakkor az, amely az összes leadott érvényes szavazat legalább öt százalékát nem érte el.