Hadházy: Ha az NVB nem tudja a választás tisztaságát biztosítani, akkor ez alkotmányos válság

Hadházy: Ha az NVB nem tudja a választás tisztaságát biztosítani, akkor ez alkotmányos válság

Hadházy Ákos nyilatkozik az ellenzék eredményváróján (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Azt kértük, hogy a levélszavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe, azokat semmisítsék meg, tekintettel arra, hogy a hét elején felgyújtott, az ellenzékre leadott szavazatokat találtak egy Marosvásárhely melletti illegális szemétlerakónál. Most már nem csak feltételezni lehet, hogy vissza lehet élni a levélszavazatokkal, hanem bizonyíték is van rá – ezt mondta a Magyar Hangnak az ellenzék eredményváró rendezvényén Hadházy Ákos. A zuglói egyéni választókerületben induló politikus szerint ezek egy nem túl jól leplezett választási csalás nyomai, vagy pedig szándékos provokáció.

Hadházy Ákos szerint a helyzet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mai határozatával, melyben érdemi vizsgálat nélkül elutasította a beadványunkat még súlyosabb lett. Ugyanis azt mondták ki, hogy nincs hatásköre, így nem tudja ellenőrizni a határon túlnyúló választási csalásokat, tehát nem tudja a határon túli választási események tisztaságát biztosítani. – Márpedig ha nem tudja a választás egy részének a tisztaságát biztosítani az NVB, akkor az egész voksolásnak a tisztasága megkérdőjeleződik, akkor ez egy alkotmányos válság – mondta, hozzátéve, hogy innen nyilván lehet a Kúriára és akár az Alkotmánybíróságra továbblépni, ám „mindkét testületet elfoglalta már a Fidesz”, így ezen eljárások kimenetele nem kétséges. –Mindannyiunknak azt kívánom, hogy annyira ne legyen szoros a verseny, hogy a határon túli szavazatok döntsék el a mai választás kimenetelét – fűzte hozzá.

A választókerületéről, Zuglóról szólva Hadházy Ákos kiemelte, hogy a legutolsó adatok szerint egy kicsit kisebb a részvétel, mint négy éve, reméli, hogy azok a fideszesek maradtak otthon, akik „megundorodtak Orbán politikájától”.

A választásról szóló percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni!

Címkék: Hadházy Ákos