Választás 2022: eldőlt, milyen járvány elleni intézkedések mellett fogunk szavazni

Választás 2022: eldőlt, milyen járvány elleni intézkedések mellett fogunk szavazni

Szavazás 2018. április 8-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbiaknál „lényegesen nagyobb számú” szavazatszámláló bizottsági tag megválasztását kérik a koronavírus-járvány miatt – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke által jegyzett eljárásrendből, amelyet már szét is küldtek az önkormányzatoknak. A Magyar Hang által megismert dokumentumban az is olvasható, hogy a mozgóurnás szavaztatást végző szavazatszámláló bizottsági tagoknak minden új cím előtt új maszkot és gumikesztyűt kell felvenniük, és bár biztosítják ezeket a választópolgároknak is, ők akkor is szavazhatnak, ha nem kívánják a védőeszközöket felvenni. 

Jelenleg is naponta több ezer új fertőzöttel jár a járvány ötödik, immáron omikron-variáns okozta hulláma. Szerencsére eddig úgy tűnik, a kevésbé súlyos lefolyású, ám jóval fertőzőbb vírus nem hozott drasztikus romlást a kórházak leterheltségében, de a szakemberek egyelőre még inkább azért óvatosságra intenek. De vajon mi lesz a helyzet április 3-án, az országgyűlési választások napján? A Nemzeti Választási Irodát (NVI) kérdeztük arról, milyen óvintézkedéseket tesznek majd a minél biztonságosabb lebonyolítás érdekében.

– Az NVI már a választás költségvetésének előkészítése során is számolt azzal, hogy koronavírus-járvány külön intézkedéseket indokolhat a szavazás napján, ezért egy úgynevezett pandémiás normatíva áll a helyi választási irodák rendelkezésére, amely szavazókörönként 30 ezer forintot jelent – állt a szervezet Magyar Hangnak küldött válaszában. Míg a védőfelszerelések beszerzéséhez az NVI biztosítja a szükséges költségvetési forrást, magáról a beszerzésről már a helyi választási irodák gondoskodnak, így a további részletekről a helyi szervek döntenek.

Hangsúlyozta az NVI azt is, hogy a 2020-as évben – már a koronavírus-járvány idején – lebonyolított időközi választások pozitív tapasztalataira támaszkodva, az azzal megegyező óvintézkedések alkalmazását írják majd elő 2022. április 3-ára is. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy az NVI többek között alkoholos kézfertőtlenítők kihelyezését, rendszeres fertőtlenítést (például a névjegyzék aláírásához, valamint a szavazáshoz használt tollak esetében), távolságtartást, fokozott szellőztetést kér a választás lebonyolításában résztvevőktől. A zárt térben a maszkviselést jelenleg jogszabály írja elő, emellett a választók akár saját toll használatával is kiegészíthetik a védelmi intézkedések sorát.

Nincs rendelkezés, ami előírná, hogy tesztelni kéne

Persze nemcsak a szavazóhelyiségekben kell majd figyelni a biztonságra, hanem a mozgóurnás szavazást biztosító bizottsági tagok védelméről is kell majd gondoskodni. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak: a mozgóurnával közlekedő szavazatszámlálók minden esetben az ilyenkor már megszokott protokoll szerint járnak el – az NVI ajánlása szerint. Egyszer használatos maszkot és védőkesztyűt viselnek, ügyelnek a kellő távolságtartásra, és a választópolgár otthonába lehetőség szerint nem mennek be. Szerintük ez azoknak a választópolgároknak a védelme szempontjából is fontos, akik a koronavíruson kívüli okból igényelnek mozgóurnát.

Lapunk arról is érdeklődött, fogják-e a választás előtt vagy aznap koronavírusra tesztelni a szavazatszámláló bizottság (SZSZB) tagjait. A válasz szerint az NVI jogalkalmazóként mindig az aktuális törvényi rendelkezéseknek megfelelően jár el, jelenleg viszont nincs olyan rendelkezés, mely a szavazatszámlálók koronavírus elleni tesztelését megkövetelné. „Ugyanakkor az NVI valamennyi, a választások lebonyolításában részt vevő választási bizottsági és irodai tag figyelmét felhívja a felelősségteljes eljárásra, ennek részeként ezúton is kérjük, hogy a fertőzés megelőzését szem előtt tartva vegyenek részt feladataik ellátásában a választás napján is”.

Egyébként az NVI tájékoztatása szerint jelenleg olyan rendelkezés sincs, mely a szavazatszámlálóktól oltási igazolvány meglétét követelné.

Többszöri fertőtlenítő takarítást várnak a szavazás napján

Időközben egyébként az önkormányzatok – információink szerint szerdán – megkapták az NVI elnökének részletes utasítását is a szavazás lebonyolításával kapcsolatban. Ebből többek közt az derül ki: a védekezés elleni 30 ezer forintos normatívából elsősorban maszkot, gumikesztyűt, szappant, fertőtlenítőszert, törlőkendőt és takarítószert kell venni, de „elszámolható továbbá a szavazókör fertőtlenítéséhez, takarításához kapcsolódó munkadíj is”.

Az önkormányzatokhoz a járvánnyal kapcsolatos eljárásrend is eljutott. Ebben többek közt azt kéri az NVI, hogy a választási irodák „figyelemmel a koronavírus-járvány hatásaira (pl. megbetegedés, hatósági karantén) – gondoskodjanak kiemelt, a korábbi választásokhoz képest lényegesen nagyobb számú SZSZB-tag megválasztásáról, hogy a jogszabályban előírt bizottsági létszám a szavazás napján mindenképp rendelkezésre álljon”. Hogy a „lényegesen nagyobb szám” mit jelent a gyakorlatban, azt nem részletezik.

Az eljárásrend arra is kitért, hogy „az Igazságügyi Minisztériummal egyeztetett álláspont szerint a választás előkészítésével összefüggő oktatás, eskütétel, nem minősíthető rendezvénynek, így ezekre nem kell alkalmazni a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló (…) rendeletben foglaltakat”.

Ami a szavazóhelyiségekben való szavazást illeti, a választási irodáknak többek között fel kell majd hívnia az SZSZB tagjainak és a jegyzőkönyvvezetőnek a figyelmét arra, hogy a feladataik ellátása során a szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni (hogy pontosan milyen típusú maszknak kell lenni, azt nem részletezik). Ugyancsak a választási irodának kell majd jeleznie a választópolgárok felé, hogy nekik is maszkot kell viselniük, továbbá jól látható jelzéssel azt is fel kell tüntetniük, hogy a várakozóknak 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk. A szociális helyiségekben (pl. mosdó) biztosítani kell szappanos kézmosás lehetőségét, amelyet vírusölő hatású kézfertőtlenítési lehetőséggel kell kiegészíteni. „Kéztörlésre papírtörlők használata javasolt. Textiltörülköző használata kerülendő”. Kézfertőtlenítő adagoló berendezést a szavazóhelyiség bejáratánál is ki kell helyezni, és annak használatára be- és kilépésénél is fel kell hívni a választók figyelmét. – A választási iroda gondoskodjon a szavazásra szolgáló intézmény (termek, folyosók és szociális helységek) szavazásnapi többszöri fertőtlenítő takarításáról – áll az eljárásrendben.

Mozgóurnás szavazás: címenként új maszk kell

Az eljárásrend természetesen kitért a mozgóurnás szavazásra is. Ebből kiderül, az ebben a feladatban érintett SZSZB-tagoknak is orrot és szájat eltakaró maszkot, illetve egyszer használatos gumikesztyűt kell viselnie, de kapnak majd alkoholos kézfertőtlenítőt is. – Az SZSZB tagjai a lakásba csak akkor lépjenek be, ha a választópolgár nem tud az ajtóhoz jönni. A választópolgár számára – ha azzal nem rendelkezik – adjanak át egyszer használatos gumikesztyűt és maszkot, és kérjék meg, hogy a szavazás megkezdéséhez vegye fel azokat. (…) A választópolgár a gumikesztyű- vagy maszkviselés megtagadása esetén is szavazhat – olvasható az eljárásrendben.

A szavazást követően egyébként az SZSZB tagjainak haladéktalanul le kell venni a hulladékként kezelendő védőeszközöket, le kell fertőtleníteniük a kezüket, majd a következő címen történő szavazást megelőzően használniuk kell új védőeszközöket.

Az NVI eljárásrendje végezetül leszögezi: folyamatosan figyelemmel kísérik a járványhelyzet alakulását, és szükség esetén további intézkedéseket írhatnak elő a választási irodáknak.