Hét országos pártlistát jelentettek be a határidőig, hármat már el is fogadtak, a sorrend is megvan

Hét országos pártlistát jelentettek be a határidőig, hármat már el is fogadtak, a sorrend is megvan

Országgyűlési választási plakát (Forrás: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét országos pártlistát jelentettek be a szombat délután négy órai határidőig a Nemzeti Választási Bizottságnál, emellett a roma kivételével minden nemzetiség országos önkormányzata állított listát az országgyűlési választásra.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom országos listáját, a szombati határidőig további hat párt vagy pártszövetség adta le a dokumentumot. Még pénteken leadta listáját a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd, szombaton pedig a Fidesz–KDNP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom és a Gődény György vezette Normális Élet Pártja. A Hatodik pedig az IMA – A Mi Pártunk.

Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ha az ajánlásellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 71 egyéni jelöltje a fővárosban és 14 megyében.

Három országos pártlistát – DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Fidesz–KDNP – szombat délután már nyilvántartásba is vett az NVB a kérelmek sorrendjében. Várhatóan vasárnap dönt a Megoldás Mozgalom, a Normális Élet Pártja és az IMA - A Mi Pártunk nyilvántartásba vétele tárgyában.

Négy évvel ezelőtt 40 pártlistát jelentettek be, de a szavazólapon végül csak 23 szerepelt. Akkor valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat is tudott listát állítani, idén azonban az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthatott nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra. A roma nemzetiség kivételével már valamennyi nemzetiség bejelentette listáját és azokat az NVB nyilvántartásba is vette.

Szombat délután a listák sorrendjét is kisorsolták (azzal, hogy ha valamelyiket visszavonnák a még nyilvántartásba nem vettek közül, azokat törlik). Ez alapján (a nemzetiségi és a pártlistákat még együtt szerepeltető, valamint nem jogerős) sorrend a következő:
1 - DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd,
2 - Országos Örmény Önkormányzat,
3 - Magyarországi Románok Országos Önkormányzata,
4 - Normális Élet Pártja,
5 - Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
6 - Országos Horvát Önkormányzat,
7 - Megoldás Mozgalom,
8 - Ukrán Országos Önkormányzat,
9 - IMA - A Mi Pártunk,
10 - Országos Ruszin Önkormányzat,
11 - Országos Szlovák Önkormányzat,
12 - Mi Hazánk Mozgalom,
13 - Bolgár Országos Önkormányzat,
14 - Országos Lengyel Önkormányzat,
15 - Országos Szlovén Önkormányzat,
16 - Magyarországi Németek Országos Önkormányzata,
17 - Szerb Országos Önkormányzat,
18 - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség–Kereszténydemokrata Néppárt,
19 - Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata.

(MTI)

Címkék: országos lista