Itt a teljes ellenzéki közös lista, mutatjuk a neveket

Itt a teljes ellenzéki közös lista, mutatjuk a neveket

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás politikusaival, a Kossuth téren tartott sajtótájékoztató után, 2021. december 14-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejelentette az április 3-ai parlamenti választásra országos listáját az ellenzéki választási szövetség - derül ki a Nemzeti Választási Iroda péntek esti adataiból. A www.valasztas.hu adatai szerint a parlamenti választáson közös jelölteket állító ellenzéki pártok DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd néven jelentették be a listát, amelyet Márki-Zay Péter vezet, akinek a neve alatt a Párbeszéd Magyarországért Párt neve szerepel jelölőszervezetként; őt Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (Párbeszéd), Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum), Tóth Bertalan (MSZP), Ungár Péter (LMP), Gyurcsány Ferenc (DK), Zsiga-Kárpát Dániel (Jobbik) és Vadai Ágnes (DK) követi.

Márki-Zay Péter kérése teljesült, hiszen három roma képviselő is befutó helyen van listán: Berki Sándor (Párbeszéd) a 15., Lőcsei Lajos (Momentum) a 20., míg Varga Ferenc (Jobbik) a 25.

Előkelő helyen szerepel a DK színeiben Gy. Németh Erzsébet (14.), így Karácsony Gergely főpolgármesternek minden bizonnyal új kulturális helyettes után kell néznie április 3-a után.

A Demokratikus Koalíció „rehabilitálja” Gréczy Zsoltot, aki egy ideig a róla nyilvánosságra került intim fotók miatt hátrébb lépett (23. hely). Kálmán Olga, az ATV és a Hír Tv egykori műsorvezetője, ugyancsak a DK színeiben lehet majd képviselő. Még mindig DK: a Borkai Zsolt szexbotránya után a fideszes politikustól a polgármester-választáson így is vereséget szenvedő Glázer Tímea a 43., elvileg még szintén befutó helyet kapta. Az a két DK-s politikus, Ráczné Földi Judit és Balázs Péter is listás helyezést kapott pártjától, akik a közelmúltban ilyen-olyan kérdéses céges ügyekbe keveredtek.


A momentumosok mind újak lesznek a parlamentben, de külön említést érdemel a 42. helyen Paróczai Anikó, aki onnan vált ismertté, hogy élesen támadta Kispest MSZP-s polgármesterét, Gajda Pétert.

A jobbikosok között több az új ember, mint a régi, bár az eddigi nagyágyúi közül többen egyéniben indulnak el. Mindenesetre új arc lehet a következő Országgyűlésben Sas Zoltán, Bencze János, Balassa Péter, Szabó Hajnalka és Végh Noémi. Még mindig Jobbik: a bejutás határán ugyan, de ott van Szabó Gábor pártigazgató, aki a mostani ciklusban már nem, előzőleg viszont volt országgyűlési képviselő. Steinmetz Ádám olimpiai bajnok, jelenlegi képviselő csak az 56., így neki minden bizonnyal egyéniben (Somogy megye 3. sz. OEVK, Marcali) kell győznie ahhoz, hogy ismét helyet foglalhasson a patkóban.

Az MSZP-ből az LMP-be átülő, majd a Jobbikhoz igazoló Demeter Mártát nem díjazta legújabb pártja, várhatóan búcsúzhat a mandátumtól, mivel csak a 255. helyet sikerült elcsípnie, egyéniben nem indul, miután kikapott az ellenzék 2021-es előválasztásán.

Az MSZP befutó helyein alapvetően a nagyágyúi vannak, köztük Komjáthi Imre, aki ugyancsak új lehet a parlamentben. Az ügyészség által a héten a zuglói parkolóügyben megvádolt Csabák egyike, Horváth Csaba kerületi polgármester ugyan csak a jelképes 233. helyen szerepel, ám az ügy kirobbanása után úgy nyilatkozott, amennyiben pártja, az MSZP kérné, akkor erről is lemondana. Ezek szerint nem kérték.

A lista utolsó, 279. helyén Tordai Bence jelenlegi képviselő tanyázik, neki jó esélye van egyéni mandátummal pártja frakciójába ülnie.

Az ellenzék nagyjából a 45. helyig tekinti befutónak a helyeket, vagyis az addig szereplőkkel számolnak úgy, hogy jó eséllyel tagjai lesznek a következő Országgyűlésnek.

Mint megírtuk, úgy tűnik, hat párt vagy pártszövetség is teljesítette a listaállítás feltételeit.