Varga Juditnál jártak az EBESZ választási megfigyelői

Varga Juditnál jártak az EBESZ választási megfigyelői

Varga Judit és az EBESZ választási megfigyelői missziója (Forrás: Varga Judit/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az EBESZ választási megfigyelő missziójának tagjait fogadta pénteken egy „európai hangulatú találkozó keretében” Varga Judit. Az igazságügyi miniszter – ahogy már korábban, ezúttal is – elmondta nekik, hogy „Magyarország továbbra is egy demokratikusan működő jogállam és mint az elmúlt években, most is az európai standardoknak és a magyar jogszabályoknak megfelelően zajlanak majd le a választások”.

Az már korábban kiderült, hogy szinte példátlan lépésre szánta el magát az EBESZ, az április 3-i magyarországi választásokra ugyanis úgynevezett teljes körű, hosszú távú megfigyelő missziót küldenek. Ilyenre még csak egyszer volt példa, 2013-ban Bulgáriában. Azért döntöttek amellett, hogy ne csak egy korlátozott, hanem teljes körű misszió érkezzen, mert egy korábbi jelentésük szerint több ok is aggodalomra ad okot: itt megemlítették az esetleges választói megfélemlítést és szavazatvásárlást, a választások médiavisszhangját, a kampányfinanszírozás átláthatóságát, a panasz- és fellebbezési eljárás eredményességét, valamint a népszavazás egyidejű megtartásának hatását mindezen szempontokra.