Infláció és különadó a népnek

Infláció és különadó a népnek

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új évbe fordulva többféle statisztikát készítek családunk anyagi helyzetét illetően az előző évről. Így a jövedelmünkről, a befizetett adónkról, az egy főre jutó havi nettó jövedelmünkről, a bankszámlánk és az életbiztosításaink alakulásáról. És van egy kezdetleges fogyasztói kosaram, amelyben szereplő termékek áraiból ki tudom számolni, hogy engem ténylegesen mekkora infláció sújtott az adott évben. Érdekességként közlöm ennek adatait.

A fogyasztói kosaram csupán öt terméket tartalmaz: 1 kg-os félbarna kenyér, 1,5 százalékos friss tej (1 l), 1 kg kristálycukor, 1 l étolaj, 1 l benzin. Lehetne sok más árut is belevenni, ezért neveztem kezdetlegesnek. Mégis jól tükrözi az infláció alakulását, mert ezek a termékek szinte minden nap szerepelnek a gyermekes családok vásárlásaiban. A hitelességét azzal biztosítom, hogy a statisztika készítési módszerem állandó: mindig ugyanazokat a boltokat látogatom, és a december 31-én ezekben kapható legolcsóbb, nem akciós termékek árát írom fel.

Íme, az utóbbi négy év statisztikája:

Mint látható, ezen termékek inflációja jóval magasabb a hivatalosan közölt éves inflációs adatnál, ami 2020-ban 3,3, 2021-ben 5,1, 2022-ben 14,9, 2023-ban pedig 17,6 százalék volt. Kivéve a 2023-as évet, amikor nálam egyenesen árcsökkenés jelentkezett a vizsgált termékek körében. Ez hatalmas meglepetés, tekintve az éves átlagos 17,6 százalékos inflációt. Mivel a legtöbb élelmiszer ára jelentősen emelkedett, eddig valahogy fel sem tűnt, hogy ezen alaptermékek ára csökkent. Az általam vizsgált élelmiszerek közül mindennek csökkent az ára, egyedül a cukoré emelkedett, igaz, annak jelentősen, 58 százalékkal. Továbbá olcsóbb lett a benzin is.

Minek köszönhető az árcsökkenés? Talán annak, hogy külföldi tulajdonú áruházláncokban vásárolok. Hiába szajkózza a miniszterelnök az ordas hazugságát, miszerint a külföldi tulajdonú üzletláncok kizsákmányolják a magyarokat, én nem ezt tapasztalom. Összehasonlításképpen a magyar, természetesen Fidesz közeli tulajdonú üzletláncokban ezeket az árakat láttam a náluk kapható legolcsóbb, nem akciós termékek esetében:

Aki tehát a – kormány szerint – nem kizsákmányoló fideszes magyar üzletláncokban vásárol, az valójában 25 százalék különadót fizet Orbánnak és rokonainak, barátainak. A fenti számok tükrében egyáltalán nem értem, miért van még vásárló ezekben a boltokban. Vagy a magyar emberek jelentős részét nemcsak a politika nem érdekli, de a saját boldogulásuk, anyagi jólétük sem?

Ha ez igaz lenne, amit szintén nagyon furcsállanék, az megmagyarázná, hogy miért nem tudtak az ellenzéki pártok hasznot húzni a 2023-as év Európa-rekord inflációjából és a magyar gazdaság egyre siralmasabb állapotából. Ugyan a Fidesz népszerűsége minimálisan csökkent tavaly, de az ellenzéké jottányit sem emelkedett.

Az új évben aztán újabb Fideszes különadót kaptak a vásárlók. Az üzemanyagok árában a jövedéki adó 41 forinttal emelkedett. A kormányzati propaganda szerint ezt Brüsszel miatt kellett meglépni. Ezzel szemben a valóság az, hogy az uniós szabályok csak 25 forintos emelést írnak elő a benzin esetében, és 23-at a gázolajnál, a maradék 16, illetve 18 forint a türk basa különadója hőn szeretett népének megnyomorítására. Az emelés csak azért lett egyáltalán szükséges, mert a forint veszített az értékéből az euróval szemben. Ez pedig a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt van így, tehát, ha úgy tetszik, a teljes emelés a kormányzó elitnek fizetett különadó. De hát Magyarország jobban teljesít, miként azt a kormányfő szíves közléséből tudjuk.

A fentiek csak megerősítenek abban, hogy jobban hiszek a saját tapasztalatomnak, mint az országra erőltetni szándékozott propagandának. A valóság makacs dolog, nem lehet egy jól irányzott hazugsággal megváltoztatni. Javaslom mindenkinek, ezt az elvet kövessük az új évben!

A szerző informatikus