Infláció alulnézetből

Infláció alulnézetből

Fotó: Unsplash/Markus Spiske

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új évbe fordulva többféle statisztikát készítek családunk anyagi helyzetét illetően az előző évről. Így a jövedelmünkről, a befizetett adónkról, az egy főre jutó havi nettó jövedelmünkről, a bankszámlánk és az életbiztosításaink alakulásáról. És van egy kezdetleges fogyasztói kosaram, amelyben szereplő termékek áraiból ki tudom számolni, hogy engem ténylegesen mekkora infláció sújtott az adott évben.

A fogyasztói kosaram csupán öt terméket tartalmaz: 1 kg-os félbarna kenyér, 1,5 százalékos friss tej (1 l), 1 kg kristálycukor, 1 l étolaj, 1 l benzin. Lehetne sok más árut is belevenni, ezért neveztem kezdetlegesnek. Mégis jól tükrözi az infláció alakulását, mert ezek a termékek szinte minden nap szerepelnek a gyermekes családok vásárlásaiban. A hitelességét azzal biztosítom, hogy a statisztika készítési módszerem állandó: mindig ugyanazokat a boltokat látogatom, és a december 31-én ezekben kapható legolcsóbb, nem akciós termékek árát írom fel.

Íme, az utóbbi három év statisztikája:

Mint látható, ezen termékek inflációja jóval magasabb a hivatalosan közölt éves inflációs adatnál, amely 2020-ban 3,3, 2021-ben 5,1, 2022-ben pedig 14,9 százalék volt. Ezen az sem segített, hogy a cukrot és az étolajat – mivel ezek hatósági áras termékek – 2022 végén olcsóbban vásároltam, mint 2021-ben.

Meglepő, hogy a fogyasztói kosaram már 2021-ben 27 százalékos inflációt mutatott, pedig akkor még nem hittük, hogy Putyin háborúra szánja el magát, és szó sem volt az Orbán által kárhoztatott szankciókról. Az adatokból ugyanakkor az is kiolvasható, hogy az ársapkák bevezetése, ami a gazdaság egészére nézve káros, a fogyasztók számára hasznos volt. Ennek köszönhető, hogy a fogyasztói kosaram szerinti infláció 2022-ben gyakorlatilag szinten maradt 2021 után. Annak ellenére, hogy – a legfájóbb pont! – a kenyér ára megduplázódott tavaly.

A fentiek csak megerősítenek abban, hogy jobban hiszek a saját tapasztalatomnak, mint az országra erőltetni szándékozott propagandának. A valóság makacs dolog, nem lehet egy jól irányzott hazugsággal megváltoztatni. Érvényes ez az ország helyzetére is, nem csak az inflációra.

Az új év Európa-szerte már csökkenő inflációt hozott, és azt a reményt, hogy a következő tél már sokkal könnyebb lesz, miután sikeresen megoldották az orosz olaj és gáz más energiahordozókkal való helyettesítését. Magyarországon az infláció további növekedése várható 2023-ban, valamint maradt a kormányzati siránkozás, hogy az orosz olajról és földgázról lehetetlen leválni. Hiába, Magyarország (valójában az Orbán-kormány) jobban teljesít!

Az új év Horvátországnak schengeni csatlakozást és vadonatúj eurót hozott. Magyarországon pedig visszahozták a vármegyéket és az ispánokat. Ebből is láthatjuk, hogy Orbán Viktornak igaza van: Magyarország előre megy, nem hátra. De tényleg! Szemben Horvátországgal.

A szerző informatikus

A Magyar Hangban megjelenő véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Címkék: infláció, ársapka