Nemzeti minimumot!

Nemzeti minimumot!

Transzparensek a 2023. október 23-ai akkumulátorgyár elleni tüntetésen Debrecenben (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felénk itt, a Nyugat-Dunántúlon beköszöntött a tél. A politikára, a politikusokra úgy látszik, ez nem igaz, ők nem alszanak, mint a természet, sőt, virulnak. Donáth Anna elítél, majd őt ítélik el/meg. Vona Gábor zászlót bont, ahogyan Márki-Zay Péter is, utóbbi első dolga az, hogy páros lábbal száll bele az előbbibe, holott elvileg egy oldalon állnak.

(Nem) Tisztelt Ellenzék! Önök tényleg ennyire tehetetlenek, vagy csak az asztalról leeső koncon marakodnak? Egymást ekézik, egymással folytatnak életre-halálra való (cica)harcot, miközben a Főni a sleppjével jót röhög a markába, hiszen a hasznos idiótái – DK és Mi Hazánk – már megvannak, ha önökön múlik, Orbán Ráhelnek és csatolt részeinek nem kell újra Marbellára menekülniök 2025 őszén, hiszen esély sem lesz a kormányváltásra 26-ban. Dúró Dóra (van-e széles hazában, ki e nevet nem ismeri?) képes tematizálni a közbeszédet, önök nem? Hogyan lehet az, hogy önök pénz, paripa, fegyver birtokában (még ha ez csak póni is a Fideszéhez képest) erre képtelenek? Ennyi magas labdát a Fidesz még soha nem adott föl, mint az utolsó másfél évben. Soroljam? Szerintem nem kell. Nem szégyellik magukat, amikor Romániában a tanárok pár nap alatt kikényszerítik a béremelést? Amikor Csehországban soha nem látott méretű tüntetés van a tanárokért? Amikor Lengyelországban csak sikerül két vállra fektetni Orbán Viktor harcostársát? Önök hány embert vittek az utcára? Nem szeretném a tevékenységüket jelzőkkel minősíteni, már így is puzséri indulatokra ragadtattam magam.

Minden Tisztelt Civil, Párttag és Pártonkívüli, Jobb- és Baloldali, Konzervatív, Szabadelvű, Hívő keresztény, Ateista, Heteró vagy más irányultságú POLGÁR! Mivel a közbeszédet a kormány irányítja, mi pedig mindig csak futunk utána, és velük szemben határozzuk meg magunkat, javaslom, mi vegyük át a kezdeményezést, és állítsunk össze egy nemzeti minimumot, amit mindannyian magunkénak tudunk vallani, és kiállni mellette!

1. Minden lehetséges eszközzel meg kell állítani hazánk környezetszennyező akku- és egyéb gyárakkal való telepakolását. Az alkotmányban rögzített jog az egészséges környezethez való jog. Ezt NE lehessen felülírni úgynevezett kiemelt kormányzati beruházásokkal!
2. Klímastratégia (vicc, hogy nincs!). A magyarországi energetikai, ipari és agrárgazdálkodás TELJES újragondolása a vízmegtartással és az új-régi termelési módok támogatásával.
3. Korrupcióellenes ügyészség felállítása és az Európai Ügyészséghez való csatlakozás. (Persze itt szokott hümmögni mindenki a baráti beszélgetésekben, hogy, ugye, ez nem fog menni, erre kérdezem: Romániának sikerült?)
4. Magyarország szuverenitásának a védelme – no nem ám Brüsszeltől és Sorostól, hanem a kínai és (szovjet)orosz befolyástól. Magyarország maradjon az EU tagja!
5. Jog az egészséghez, a tanuláshoz, a méltó öregkorhoz és a hiteles tájékozódáshoz!

Hirtelen ennyi. Úgy vélem, minden gondolkodó ember tudja ezt bővíteni, új pontokkal, alpontokkal kiegészíteni. Hogy ez hogyan megvalósítható? Legyen szavazás, küldjük be, mi az, ami szerepeljen a nemzeti minimumban? Vagy legyen egy olyan grémium tudósokból, közgazdászokból, jogászokból, környezetvédelmi és agrárszakemberekből, akik ezt összefésülik? Ezt ebből a 180 lelkes kis faluból megmondani nem tudom. Ha az akkumulátorgyár-károsultak össze tudtak fogni, vagy az aHang pár nap alatt több tízezer aláírást tudott gyűjteni a napelemesek éves szaldóban maradásáért, száztizenvalahány-ezer embert szólított meg egy alternatív oktatási népszavazáson, jelenleg célul tűzte ki egymillió ki nem töltött nemzeti konzultációs ív összegyűjtését, akkor ennek is sikerülnie kell!

Két és fél év múlva újra választás lesz. Biztos vagyok benne, hogy a Rogán-műveknél már most is szondáznak, a következő osztogatást kommunikálják, és azon agyalnak, kit és hogyan lehet lejáratni és/vagy ellehetetleníteni! (Tetszenek rá emlékezni, micsoda zavar volt M-Z. P. feltűnésekor? Hetekig nem tudtak vele mit kezdeni.) Ezért is kellenek a civilek, sajnos a jelenlegi ellenzéki pártok között senkiben nem látok potenciált, ami persze nem zárja ki, hogy beálljanak e mögé – de nem elé! Ha pedig össze tud állni egy nemzeti minimum, akkor el kell juttatni azokhoz is, akik nem az internetről vagy a még nyomokban létező ellenzéki sajtóból tájékozódnak. Az „Orbánék lopnak” már kevés. Alternatíva kell!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/49. számában jelent meg december 8-án.