Trump meglékelheti a magyar békeköltségvetést

Trump meglékelheti a magyar békeköltségvetést

Donald Trump és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump, megválasztása esetén, vámháborút indítana. 

Donald Trump republikánus elnökjelölt, volt elnök a Bloombergnek adott interjúban azt mondta: jelentősen emelni kívánja az importvámokat, amennyiben novemberben megnyeri az elnökválasztásokat. Donald Trump rámutatott arra, hogy vissza kívánja hozni az amerikai cégek termelését az Egyesült Államokba. A HVG által szemlézett cikkben azt mondja: „Csökkentjük azoknak a cégeknek az adóját, amelyek az Egyesült Államokban állítják elő termékeiket” – ígérte, majd hozzátette: komoly vámokkal védik meg ezeket a cégeket. Úgy vélte, az importvámok növelése eredményeként „cégek ezrei” helyezik át a termelésüket az Egyesült Államokba.

Donald Trump választási programjában már javasolta egy 10 százalékos importvám bevezetését mindenfajta árura, miközben a Kínából származó behozatalra 60 százalékos, illetve az Egyesült Államokon kívül gyártott autókra 100 százalékos vám kivetését tervezi. Ez alapjaiban rendítené meg a magyar gazdaságot: a Nagy Márton-féle nemzetgazdasági tárca rendszeresen a külső kereslet gyengélkedésével magyarázza, miért gyengélkedik az autó- és akkuipar, illetve az ezekhez kapcsolódó export. Ha az USA 100 százalékos védővámot vezetne be az európai autókra, az a magyar gazdaságot is nagyon érintené, elsősorban a német autóiparon keresztül.