Ideiglenesen fölfüggesztenék Magyarország schengeni tagságát

Ideiglenesen fölfüggesztenék Magyarország schengeni tagságát

Jó barátok. Geert Wilders és Orbán Viktor (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz fenyegetések miatt ideiglenesen felfüggesztenék Magyarország schengeni tagságát a holland kereszténydemokrata és a liberális D66 párt képviselői. A Dutchnews írása szerint a pártok attól tartanak, hogy túl sok orosz állampolgárt engednek be megfelelő ellenőrzés nélkül Magyarországra, akik innen szabadon utazhatnak tovább más uniós országokba. A holland képviselők attól tartanak, hogy sok orosz kém is így jut el az uniós országokba.„Amíg Magyarország nem szigorítja az orosz állampolgárok ellenőrzését, addig az országot fel kell függeszteni” – vélik a képviselők, és felszólították Dick Schoof miniszterelnököt, hogy az Európai Tanács e heti ülésén fogadja el ezt a felhívást.

Emlékeztetőül: július elején megjelent egy rendelet a külföldiek magyarországi munkavállalását lehetővé tévő nemzeti kártya kibővítéséről: ez a belaruszokat és az oroszokat is a könnyített listára rakta, ami ellen komoly tiltakozáshullám alakult ki Európában. Az idén létrejött nemzeti kártya egy új tartózkodási jogcím, ami megkönnyíti néhány EU-n kívüli ország állampolgárainak, hogy Magyarországra jöjjenek dolgozni.

„Ilyen intézkedésekre mindaddig szükség lesz, amíg Magyarország a vörös szőnyeget teríti ki az orosz munkavállalók előtt, ellenőrzés nélkül” – mondta Jan Paternotte, a D66 parlamenti képviselője. Paternotte kijelentette, az elmúlt években közel 400 orosz állampolgárt utasítottak ki Európából, mert kémkedésben vettek részt. „Az orosz fenyegetés a határon van, Magyarország befogadja őket, nekünk pedig korlátozásokat kell bevezetnünk” – hangsúlyozta a képviselő.

Paternotte szerint „bizarr”, hogy egy olyan bevándorlásellenes párt, mint a Geert Wilders-féle Szabadságpárt (PVV) nem bírálta a potenciálisan fenyegetést jelentő orosz bevándorlók esetleges érkezését. Kijelentette, Wilders és Orbán Viktor barátsága nem befolyásolhatja a holland politikát, és nem lehet hatással a biztonságukra.

Henri Bontenbal, a kereszténydemokrata CDA vezetője szerint sok uniós tagállamnak „elege van Magyarország viselkedéséből”. A cikk szerint, amit a Telex idéz részletesen, hozzátette, hogy Hollandiának nem szabad naivnak lennie, és fel kell lépniük az Oroszországot segítő országok ellen. Bontenbal arra számít, hogy a jelenlegi, négy pártból álló kormánykoalíció két pártja, az konzervatív liberális VVD és az antielitista kereszténydemokrata NSC támogatni fogja az álláspontjukat.