Már Brüsszel is vizsgálja, miért engedi be könnyebben az oroszokat az Orbán-kormány

Már Brüsszel is vizsgálja, miért engedi be könnyebben az oroszokat az Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már az Európai Bizottság is vizsgálja azt a magyar szabályozást, amely könnyített eljárással juttatná uniós vízumhoz az orosz és a belarusz állampolgárokat – számolt be az EUrológus.

Anitta Hipper szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, hogy az ügy részleteit megismerje. Közölte azt is, az EU számára Oroszország biztonsági fenyegetést jelent, különösen a schengeni térség biztonságával összefüggésben, és erre a tagállamoknak is tekintettel kell lenniük. Ezzel kapcsolatban Magyarországnak is vannak kötelezettségei, a belépési feltételeket hozzá kell igazítani a schengeni határellenőrzési kódexhez. Ez a többi között azt írja elő, hogy csak azokat lehet beengedni, akik nem állnak beutazási tilalmat elrendelő figyelmeztető jelzés hatálya alatt a Schengeni Információs Rendszerben, illetve nem jelentenek veszélyt a tagállamok közrendjére, biztonságára.


Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke komoly kockázatot lát abban, hogy Magyarország a napokban enyhítette az oroszokkal szembeni vízumkorlátozásokat. Szerinte a lépés kinyitja az Európai Unió ajtaját az orosz kémek előtt. Weber ezért levélben fordult Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, és sürgős ellenintézkedéseket követelt az EU vezetőitől. Azt kérte, a Tanács vegye fel a kérdést a következő vezetői csúcstalálkozójára.

Magyarország júliustól – részben Paks II. munkaerőigényére hivatkozva – bővítette a Nemzeti Kártyával magyarországi munkavállalásra jogosultak körét. Korábban főleg szerb és ukrajnai vendégmunkások dolgozhattak ezzel a kártyával Magyarországon, mostantól azonban néhány újabb balkáni ország mellett már Oroszországból és Belaruszból is igényelhető ez a munkavállalási forma.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált az ügyre. Mint közösségi oldalán írja: „Újraindult a balti propaganda-hadjárat hazánk ellen, a baltiak szerint Magyarország veszélyezteti a schengeni övezet biztonságát azáltal, hogy több más ország állampolgárai mellett az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba”. Szijjártó Péter bejegyzésében kijelentette: „ez egy gyerekes hazugság”. Az igazság az, hogy az orosz és belorusz állampolgárok továbbra is kizárólag vízum birtokában léphetnek be Magyarország és ezzel a schengeni övezet területére, tartózkodási engedélyt pedig csak a jogszabályokban rögzített módon, az Idegenrendészeti Főigazgatóság által lefolytatott eljárás nyomán kaphatnak – mutatott rá a miniszter. Hozzátette, ilyen eljárásokat lefolytatni, tartózkodási engedélyt kiadni az európai szabályok szerint nemzeti hatáskörbe tartozik, ilyen joga tehát van a litván, a lett és az észt hatóságoknak is. „Sokkal jobb lenne, ha balti kollégáim korrektül tájékoztatnák saját választópolgáraikat egy újabb hazugsághadjárat indítása helyett” – fogalmazott Szijjártó Péter.