100 millió példánnyal csökkent egy év alatt a nyomtatott lapok piaca

100 millió példánnyal csökkent egy év alatt a nyomtatott lapok piaca

A Magyar Nemzet utolsó kiadása egy budapesti nyomdában, 2018. április 10-én. (Fotó: Székelyhidi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A G7 elemezte a nyomtatott lapok piacának trendjeiről közzétett KSH adatokat. Ebből kiderül, hogy 2020-2021-ben zuhanórepülésbe kezdett az egyébként is nehéz helyzetben lévő magyarországi nyomtatott lapok piaca.

Az elmúlt évben 460 millió példány jelent meg a legkülönfélébb nyomtatott lapokból, ami 100 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez a visszaesés a KSH által valaha mért legdrasztikusabb zuhanás. A fő oka a koronavírus-járvány, ugyanakkor a nyomtatott lapok piaca már évtizedek óta zsugorodik.

A meredek esés a Fidesz hatalomra kerülésének évében indult meg. Jelentős csökkenést okozott a korábban nagy példányszámban megjelenő lapok megszűnése, amit nem lehet függetleníteni a politikai kontextustól. A Metropol előző inkarnációját 300 ezer példányban nyomtatták, amikor ezt bezárták, az önmagában is évi 80 milliós példányszám-csökkenést okozott. Hasonló körülmények között szűnt meg a Magyar Nemzet 2018-ban, ami 3 százalékos csökkenést eredményezett.

A vidéki napilapok piacán történt kormányhű hatalomátvétel nyomán a korábban 450 ezres napi példányszám 275 ezerre csökkent.

(via 444)

Címkék: nyomtatott lapok