13 év fegyházat kértek a kisfiút halálra taposó nevelőszülőre

13 év fegyházat kértek a kisfiút halálra taposó nevelőszülőre

Előkészítő ülést tartottak a Debreceni Törvényszéken a nevelőszülőnél elhunyt kisfiú ügyében Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

13 év fegyházbüntetést ajánlott az ügyészség beismerés esetére annak a nőnek, aki a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron a vád szerint megtaposott egy nevelésére bízott, hisztiző kisfiút. Az eset következtében a két és fél éves gyermek meghalt. A tavaly februárban nagy figyelmet kiváltó haláleset ügyében előkészítő ülést tartott csütörtökön a Debreceni Törvényszék, ahol kiderült: a megvádolt nő nem ismerte be a terhére rótt bűncselekményt.

A fiatalasszonyt 14. életévét be nem töltött gyermek sérelmére elkövetett emberöléssel vádolták meg. Az eset tavaly februárban történt, amikor a nő elveszítette türelmét, és olyan erővel taposott a földre került kisgyermek hasára, hogy mire orvoshoz értek vele, életét veszítette. A védelem szerint a nő ugyan bántalmazta a két és fél éves kisfiút, de nem tört az életére. A vádiratból mindenesetre az eset egyéb körülményei is kiviláglanak. Egyebek mellett az: már korábban látszott, hogy nem boldogul a rábízott gyermek nevelésével.

A nő a haláleset előtt két hónappal vállalta az akkor kétéves sértett és négyéves testvére nevelését, a Püspökladányi Járási Hivatal helyezte el a gyermekeket ideiglenesen nála, mint nevelőszülőnél. A vádirat szerint már az elhelyezés napján világossá vált számára, hogy a két gyermek viselkedése miatt „különösen nagy nehézségekbe fog ütközni”. Az aggályait már az első napokban közölte a nevelőszülői tanácsadójával, akivel közölte, hogy problémásak a gyermekek, nem biztos, hogy a továbbiakban tudja őket vállalni. Például a kétéves sértett a szintén kétéves saját gyermekéhez nehezen alkalmazkodott.

Amikor a nevelőszülői tanácsadó felkereste a nőt, hogy megbeszéljék a gyermekek elhelyezését, némi javulásról számolt be. Szavai szerint megszerette őket, továbbá tisztában volt azzal, hogy a sértett és testvére javát szolgálja, ha ugyanott nevelik őket. Kudarcot sem akart vallani, és arra jutottak a tanácsadóval, hogy egy hetet még várnak, aztán dönthet a nő a folytatásról. Időközben a testvérpár egyik tagja megnyílt a nevelőszülők felé, szófogadóvá vált, a később elhunyt testvérével viszont nem bírtak. A vádirat szerint rendszeresen nekicsapta magát a bútoroknak, földhöz vágta magát, ilyenkor egész testén sérüléseket szenvedett. Gyakran dühkitörései voltak, hisztériázott, maga körül csapkodott, a játékokkal társait ütögette, őket megharapta, illetve előfordult, hogy a vádlott gyermekének nyakára ráfogva őt fojtogatta. Egy alkalommal a kanapéról is leesett, a lábát be kellett gipszelni.

A végzetes eset 2023. február 26-án, vacsora után történt. A nyári konyhából indultak a házba, a jobb lábán még ekkor is járógipszet viselt. Először engedelmeskedett, később azonban ismét megmakacsolta magát. Megpróbálta a nevelőanyját visszahúzni, a kisfiú ellenállása miatt aztán a nő feldühödött. A fiú ismeretlen módon földre került, erre a nő a hátán fekvő kiskorú felső testét a has és a mellkas határán nagy erővel megtaposta. A vádlott és élettársa ekkor gyorsan autóval a polgári mentőállomáshoz siettek, hívták az ügyeletet is. Az eszméletét vesztett sértett újraélesztését a mentőszemélyzet azonnal megkezdte, de a szakszerű orvosi ellátás ellenére elhalálozott. A vád úgy fogalmaz: a bántalmazás és a sértett halála közvetlen oksági kapcsolatban áll egymással.

A nő védője, Balla Lajos ügyvéd arra hívta fel a figyelmet: a vádiratból is kitűnik, hogy a kisfiú nevelésére olyan speciális tudásra lett volna szükség, amivel a nő nem rendelkezett, mivel a kisfiú szocializálatlan volt, vér szerinti anyja nem foglalkozott vele, őt nem is tudták a nyomozás során kihallgatni. A vádlott nő azóta sem tudta feldolgozni a történteket, orvosi kezelésre szorul. Szavaiból kiderül: a védelem a vád minősítésének megváltoztatását szeretné elérni – ezáltal enyhébb büntetést kaphatna. A védelem egyébként zárt tárgyalást is indítványozott, de ehhez nem járult hozzá Lányi Csaba bíró. Az eljárás tárgyalással, tanúmeghallgatásokkal folytatódik októberben.