Demeter Szilárd egyetemista felesége többet keresett két éve, mint a miniszterelnök

Demeter Szilárd egyetemista felesége többet keresett két éve, mint a miniszterelnök

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcszor többet keresett Demeter Szilárd felesége, mint egy átlagos szerkesztő a magyar mintára létrehozott „erdélyi Kesmánál” – tudta meg a Magyar Hang. A határon túli sajtóhoz magyar adóforintokból áramlott a közpénz, ebből kapta a fizetését a huszonéves „külföldi pénzügyi kapcsolatokért felelős menedzser”. 

Közérdekűadat-igényléssel kértük ki a Bethlen Gábor Alaptól az Erdélyi Médiatér Egyesület sokmilliárdos anyaországi támogatásának elszámolásait. A BGA/348/5/2021 támogatási szerződésének elszámolása egy 95 oldalas dokumentum, amelynek feldolgozását megnehezítették a számunkra: a kiadási tételeket tartalmazó táblázatokat kilencven fokban elforgatták, sőt az Excel-fájlokat kinyomtatták és beszkennelték (mint kép), hogy ne lehessen keresni bennük. Az utalási bizonylatoknál a magánszemélyek neveit feketével letakarták, hogy ne lássuk, ki kapta a pénzt. Az elszámolás egyébként a 2021. július 1-jétől 2022. október 31-éig tartó időszakot fedi le.

Az iratcsomag 49. és 51. oldala ugyanazt tartalmazza, csak az egyik román, a másik magyar nyelven: az Erdélyi Médiatér Egyesület dolgozóinak bérkartonját.

Az egyesületről tudni kell, hogy tulajdonképpen ez „az erdélyi Kesma”: ide futnak be az anyaországi támogatások (az elmúlt években több mint 12 milliárd forint), és ők vásárolták fel a romániai magyar média jelentős részét. Anyaországi mintára itt is van egy profitorientált cég, amelyik a felvásárolt médiaorgánumok napi ügyeit intézi, csak itt nem Mediaworksnek hívják, hanem Príma Pressnek. (A romániai rádiók és televíziók frekvenciaengedélye miatt megtartottak még pár felvásárolt céget, de ez cikkünk szempontjából irreleváns.) Az újságírók, szerkesztők többsége a Príma Pressnél áll alkalmazásban.

Valamiért két médiaorgánum újságírói, szerkesztői azonban megmaradtak az Erdélyi Médiatérnél: a Főtér és a Nethuszár portál munkatársai. (Ennek valószínűleg az az oka, hogy a Főtér eredetileg is a Médiatéré volt: a Székely Hírmondó 2014. február 14-i számában az egyesület akkori elnöke, Szakáts István arról beszélt: a portál beindítására 40 millió forint támogatást kaptak a budapesti Határok Nélkül a Magyar Nyelvű Sajtóért Alapítványtól. Végső soron ez is magyar közpénz volt.)

A 24 alkalmazott fizetését tartalmazó bérkarton adatai sokat elárulnak arról, mennyire becsülték meg az újságírókat és szerkesztőket abból az anyaországi támogatásból, amelyet alapvetően az erdélyi magyar sajtó fejlesztésére kaptak. A szerkesztők átlagbére nettó 3100 lej volt – ez bruttó 5300 lej –, miközben a romániai országos kötelező minimálbér bruttó 2550 lej volt – végzettségtől függetlenül, hiszen keleti szomszédunknál 2022. január 1-jével eltörölték a diplomás minimálbért. Azaz, a portál szerkesztői, újságírói a minimálbér alig kétszeresét vitték haza (abban az időszakban a forint-lej árfolyam 74 és 84 között ingadozott, tehát a nettó fizetésük 229 ezer és 261 ezer forint között volt).

Sokkal jobban kerestek viszont mások: a könyvelő is majdnem kétszer annyit kapott, mint egy szerkesztő, a félállású „adminisztrációs titkár” pedig 6000 lejt. Az egyesület vezetője – aki akkor éppen Mohácsi Árpád László volt (akit Budapesten többen úgy jellemeztek, hogy „Lacika Demeter Szilárd sofőrje és mindenese volt egy időben”) – azonban nettó 11 700 lejt. Ez árfolyamtól függően 865–982 ezer forint.

A táblázat harmadik sorában egy titokzatos személy szerepelt, akinek a munkakörét „külföldi pénzügyi kapcsolatokért felelős menedzser”-ként határozták meg, és a havi 160 órás munkájáért bruttó 43 419 lej járt minden hónapban. Ez árfolyamtól függően bruttó 3,2–3,6 millió forint – Orbán Viktor magyar miniszterelnök fizetése ennél jóval kevesebb volt 2021-ben, hiszen ő akkor „csak” bruttó 2,7 millió forintot vihetett haza. Természetesen nagyon kíváncsiak lettünk arra, ki lehet ez a titokzatos személy, akinek ennyire megfizetik a szolgáltatásait egy olyan egyesületnél, ahol égető szükség nem lehet nemzetközi pénzügyi tanácsokra, hiszen a bevétel túlnyomó többsége az anyaországból menetrendszerűen érkező közpénz.

A beszámolóban találtunk egy 2022. augusztusi utalási bizonylatot: egy romániai OTP-számlára utalták az illető júliusi fizetését, nettó 25 400 lejt – több mint nyolcszorosát egy szerkesztő havi bérének. Ez az összeg pontosan a bruttó 43 419 lej nettója, és forintban – árfolyamtól függően – 1,9 és 2,1 millió forint között mozgott. A kedvezményezett nevét a Bethlen Gábor Alapnál kitakarták, de a számlaszámot nem (mi viszont a fotónkon személyiségi okok miatt kitakartuk – a szerk.). Ez a számlaszám egy romániai OTP-számlát takar, amelyről a Magyar Hang minden kétséget kizáróan megbizonyosodott, hogy Birtalan Andreához, Demeter Szilárd feleségéhez tartozik.

A Magyar Hang megkereste Demeter Szilárdot, aki rövid időn belül válaszolt is, ám azt közölte, hogy a felesége nem közszereplő, így munkája és tevékenysége sem kívánja meg a nyilvánosságot. Továbbá egy munkavállaló és a munkáltatója közötti viszony az üzleti titok kategóriájába tartozik, ezért ha tudna, akkor sem válaszolhatna a munkájával és fizetésével kapcsolatos kérdésekre. Azt is hozzátette, hogy nincs köze ahhoz, hogy egy romániai magyar egyesület hogyan költi el a bevételeit. Demeter Szilárd szerint a magyarországi támogatásokkal fillérre elszámolt, és a román pénzügy alapos vizsgálata sem talált semmi hibát abban az időszakban, amíg a hozzá köthető személyek vezették az Erdélyi Médiatér Egyesületet. – Márpedig, ha találtak volna bármit Románia legnagyobb magyar médiavállalkozásánál, akkor azzal tele lett volna a központi román sajtó – fűzte hozzá.

A külföldi pénzügyi kapcsolatok menedzselése egyébként nem mehetett valami fényesen: alig öt hónappal később az Erdélyi Médiatér az összes nyomtatott újságját bezárta (a Krónika országos, valamint a Székelyhon és Székely Hírmondó regionális napilapokat, a Heti Hirdető heti-, valamint a Nőileg havimagazint), és megvált a dolgozók 70 százalékától.

Úgy tudjuk, az aránytalanul nagy fizetés a romániai Országos Adóhatóság, az ANAF figyelmét is felkeltette, és vizsgálatot rendeltek el ez ügyben. Hogy az lezárult-e, és milyen eredménnyel, arról nincs tudomásunk. Azt sem tudjuk, ezt a fizetést hány hónapon keresztül vette fel Birtalan Andrea – az Erdélyi Médiatér pénzügyi összesítőjéből az derül ki, hogy 2021 júliusa és 2022 októbere között összesen 132 millió forintnak megfelelő lejt költöttek munkabérre, 17 százalékkal többet a tervezettnél.

Birtalan Andrea
1995-ben született Budapesten, de Székelyföldön nőtt fel. 2022-ben végzett Budapesten az ELTE Bölcsészettudományi Karának mesterképzésén. Korábban az Előretolt Helyőrség Íróakadémia növendékeként is tevékenykedett. Slamversenyeken vesz részt, elsőkötetes szerző: a Mifelénk nincsenek padok című verseskötete idén januárban jelent meg az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában. Több vele készített interjút olvastunk el, egyikben sem említi a pénzügyi területen folytatott tevékenységét.