Magyar Péter: Ezért volt értelme a kórházak felkeresésének

Magyar Péter: Ezért volt értelme a kórházak felkeresésének

Kulja András és Magyar Péter Szolnokon. (Fotó: Magyar Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többen is pozitív tapasztalatokról számoltak be Magyar Péter szerint a kórházlátogatásai óta, és úgy látja, már ezek miatt is volt értelme az akcióknak. A bejárásokat egyébként főleg kormánypárti részről kritizálták, Takács Péter egészségügyi államtitkár egyenesen úgy fogalmazott: Magyar csak a saját politikai pecsenyéjét sütögeti, öncélú haszonszerzés az egész. Viszont mivel Magyar visszatérő kritikája elsősorban Takács ellen irányult, ez nem annyira meglepő.

Az egyes elemzők inkább dicsérték az akciókat, Ruff Bálint például a Szabad Európának azt mondta: míg az ellenzék nyaralt, Magyar Péter dolgozott. Lapunknak adott interjújában még a Második Reformkor elnöke, Vona Gábor is pozitívan minősítette az akciót: „van, amikor az ember olyan szériában van, hogy bármit csinál, az érdekes, meg aztán fordítva is. Attól tartok, ha mi mentünk volna hőmérőzni, nem kapott volna ekkora publicitást. Ettől függetlenül a kórházlátogatás jó, figyelemkeltő médiaesemény volt. A Tisza ezt jól csinálja, a 2RK-nak pedig ebben fejlődnie kell.”

Látványos az is, hogy a kormány tematizációs készsége visszaszorult, és a Kötcsére érkező Orbán Viktornak is az volt az egyik legemlékezetesebb megnyilvánulása: „Az egészségügyi államtitkárt akarják kioktatni hőmérőkkel? Hát viccelnek? Hiszen kórházigazgató volt!” Mindezt úgy, hogy Szentkirályi Alexandra fideszes főpolgármester-jelölt is inkább hőmérőt kapott a kezébe, és azzal vágott vissza, hogy a metrón sincs klimatizálás. 

Magyar Péter vasárnapi Facebook-bejegyzésében azt írta, már gyakorlati haszna is bizonyosan volt a történteknek. Túl persze azon, hogy a Heim Pál Gyerekkórházba vitt adományaik is túllépnek a szimbolikus politizálás keretein. A politikus szerint rengeteg szülő írt nekik, hogy amióta ott jártak, március óta először van fertőtlenítőszer és wc-papír a legnagyobb váró mellékhelyiségében. A Jahn Ferenc üzemi konyhájának szellőzőjéről eltűnt az, amit Magyar penésznek, a kórház pedig zsírra szállt pornak nevezett. A szolnokiak is elmondták, hogy mióta felhívták a figyelmet a Hetényi Géza Kórház főépületében hónapok óta elromlott liftekre, azok most hirtelen megjavultak. Megkereste a Tisza Pártot egy klímaalkatrészeket beszállító cég is, hogy a látogatásokat követően ötvenkét kórházba rendeltek karbantartáshoz és felújításhoz szükséges alkatrészeket. Egészségügyi dolgozók szintén jelezték, hogy több kórházban is hirtelen bekapcsolták azokat a klímákat, amelyeket korábban az eladósodottságra hivatkozva nemigen működtettek. Továbbá a kormányülésen is téma lett az egészségügy válságos helyzete.

„De természetesen még csak az út elején járunk. Tegnap a miniszterelnök még simán belehazudta a kamerákba, hogy nyolcezerrel több orvos dolgozik hazánkban, mint 2010-ben. Ez nyilván játék a számokkal, hiszen a nemzetközi statisztikák szerint Magyarországon szinte a legkevesebb a százezer lakosra jutó orvosok száma, és soha ennyi kórházi osztályt nem kellett bezárni szakorvos- és ápolóhiány miatt. Hogy számol a kormány? Az általános orvosokhoz hozzáadja a fogorvosokat is, illetve azokat is odaszámítja, akiknek nincs működési engedélyük. Javaslom, hogy az állatorvosokat is adják hozzá a győzelmi jelentéshez. A valóság sajnos az, hogy jelenleg már ezer háziorvosi praxis betöltetlen és folyamatosan nő a 70 év feletti szakorvosok száma” – zárta bejegyzését Magyar Péter.