A sürgősségi orvosok szerint sincs elég védőfelszerelés

A sürgősségi orvosok szerint sincs elég védőfelszerelés

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kamara után a sürgősségi orvosok szakmai kollégiuma is úgy tapasztalja, hogy nincs elég védőfelszerelése az egészségügy dolgozóknak – írja a Népszava. Egy a lap birtokába került dokumentum szerint csütörtökön a sürgősségi orvosok szakmai kollégiumának tagozata kérte levélben a kórházfenntartót, hogy biztosítsa a sürgősségi osztályokon dolgozók védelmét. 

A sürgősségi orvosok szakmai kollégiuma saját felmérése szerint az érintett osztályokon a napi betegellátáshoz sincs elég FFP2, FFP3 maszk, valamint egyszer használatos védőruha. Mint írták, ezeken az ellátóhelyeken naponta legalább 1000 gumikesztyűre, 100 darab speciális és 100 darab műtéti maszkra, 50 zárt szemüvegre, 50 vízlepergető overállra és legalább 500 lábzsákra lenne szükségük.

Szerdai sajtótájékoztatóján a Magyar Orvosi Kamara is jelezte, hogy információik szerint nincs elegendő mennyiségű védőfelszerelés, ami azért is aggályos, mert az orvosok többsége a koronavírus által veszélyeztetett hatvan év feletti korosztályhoz tartozik. Közölték azt is, hogy a járvány ideje alatt semmilyen béremeléssel kapcsolatos akciót nem indítványoznak, ugyanakkor az önként vállalt túlmunka felmondását napirenden tartják.

A Magyar Orvosi Kamara szerint nincs elég védőeszköz az egészségügyi dolgozók számára | Magyar Hang

A MOK közlése nyilatkozatháborút indított a kamara és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között. Az Emmi azzal válaszolt, hogy bőségesen rendelkezésre állnak az eszközök, a kamara pedig szerintük zsarolni próbálja a kormányt. Csütörtökön aztán újabb közleményben utasította vissza a kamara az Emmi álláspontját. „Az egészségügy dolgozói a jelen helyzetben is esküjüknek megfelelően hatalmas áldozat- és kockázatvállalással teszik a dolgukat. Ismételten és egyértelműen kijelentettük, hogy járványveszélyes időszakban semmilyen akcióval nem veszélyeztetjük a betegellátás biztonságát, folyamatosságát. A sajtótájékoztatón ehhez kértünk segítséget a kormánytól, és együttműködést, segítséget ajánlottunk fel. Ebben a helyzetben az indokolatlan orvos-ellenes hangulatkeltést nemzetbiztonsági kockázatnak tartjuk” – írta a kamara. 

Erre válaszul az Emmi közölte, az egészségügyi államtitkárság „a jelenlegi helyzetben pánikkeltésnek, közveszélyokozásnak tartja azt a sok valótlanságot, ami a Magyar Orvosi Kamara vezetőinek szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott”. A minisztérium szerint „olyanok nyilatkoztak felelőtlenül, akiknek tudniuk kell, hogy a pánik a legrosszabb egy járványügyi helyzetben”.