2231 pályakezdő pedagógus kezdett dolgozni az idei tanévben

2231 pályakezdő pedagógus kezdett dolgozni az idei tanévben

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdte meg a munkát a 2023/2024-es tanévben – közölte a Népszavával az Oktatási Hivatal (OH) a 2023. októberi köznevelési statisztika alapján. A pályára lépők száma továbbra is csak töredéke azoknak, akik korábban elkezdték a pedagógusképzést – írja a lap. Hozzáteszik, 2018 szeptemberében összesen 9728-en kezdték meg a pedagógusképzést. Azoknak a száma, akik öt év alatt befejezték a képzést és 2023-ban frissdiplomásként a pályára léptek, ennek mindössze 22,9 százaléka. 2022 szeptemberében a 2017-ben felvettek mintegy 20 százaléka kezdett pedagógusként dolgozni, 1884 fő.

A lap hangsúlyozza, hogy a pályakezdő pedagógusokra vonatkozó adat arra is rávilágított, hogy a tanárhiányon az sem segített, hogy az idei tanévben több mint 2200 új pedagógus került be a rendszerbe. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis a mostani tanévre 1610 fővel csökkent a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma az előző tanévhez képest. Vagyis a pedagógusok összlétszáma annak ellenére csökkent, hogy a pályakezdők száma kicsivel bár, de emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2022/2023-as tanév végére több mint 3800 pedagógus lépett ki a rendszerből valamilyen okból, hiányukat pedig a pályakezdőkkel sem sikerült pótolni.

Bár a kormány az elmúlt időszakban folyamatosan tagadta, hogy tanárhiány lenne, a meghozott intézkedések – mint a nyugdíjas pedagógusok korlátlan visszafoglalkoztatásának, vagy tanárszakos egyetemisták alkalmazásának lehetősége – ennek épp az ellenkezőjéről tanúskodnak – teszi hozzá a Népszava. A státusztörvényben pedig azt is lehetővé tették, hogy a pedagógusok átvezényelhetőek legyenek más intézményekbe egy adott járáson belül. Az sem véletlen, hogy az idén januárra megígért, átlagosan 32,2 százalékos béremelés során a pályakezdő gyakornokok fizetése emelkedhet a legnagyobb mértékben, a törvényben meghatározott alsó sávhatárról, vagyis bruttó 400 ezer forintról bruttó 528 ezer forintra.