250 ezer forintos büntetés a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv miatt

250 ezer forintos büntetés a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv miatt

Képünk csak illusztráció. Szivárványszínû szív egy résztvevõ pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fõvárosi Andrássy úton 2018. július 7-én (Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda Család! című mesekönyv egyik forgalmazóját. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott egyúttal törvénysértést emlegetett, mert szerinte nem jelölték meg egyértelműen, hogy a mesekönyv – megfogalmazása szerint – a normálistól eltérő családokat jelenít meg. Erre a Szivárványcsaládokért Alapítvány hívta fel a figyelmet közösségi oldalán. A szervezet – és a könyv kiadója – kommentálta is a kormánymegbízott szavait, szerintünk a szivárványcsaládok teljesen normális, hétköznapi családok.

– A KSH legutóbbi mikrocenzusának adatai alapján közel ezer szivárványcsalád nevel gyereket – de a számuk ennél minden bizonnyal magasabb, mert az adatok öt évvel ezelőttiek, és nem tartalmazzák az egyedülálló meleg szülőket, és azokat sem, akik valamiért nem vállalhatták fel, hogy egy párt alkotnak. A mostani húszas, harmincas korosztályból ráadásul azóta sokan vállaltak vagy tervezik a gyerekvállalást. Ezeknek a családoknak eddig nem volt saját mesekönyvük. Ezért tartottuk fontosnak, hogy megjelentessünk egy mesekönyvet, ami róluk - és elsősorban nekik szól – írja a szervezet. Kitértek az Ipsos legfrissebb felmérésére is, amely azt mutatja, hogy a magyarok 62 százaléka szerint az azonos nemű szülők ugyanolyan jó szülők, mint az eltérő neműek. 

Az alapítvány kifejtette: a mesekönyv egyszerű, mindennapos történéseket mutat be, a szülők szexualitása nem is téma benne. Két család hétköznapjait mutatja be egy kisgyerekek szemszögéből. A benne található verseket Szabó T. Anna József Attila-díjas költő, műfordító ültette át magyarra. A borítón a könyv bemutatásából kiderül, hogy szivárványcsaládok szerepelnek benne. Erre hivatkozva azt is közölték, hogy mindenki szabadon eldöntheti, hogy megvásárolja-e a könyvet.

A Szivárványcsaládok Alapítvány azt is leszögezte, hogy nem ért egyet Tarnai Richárddal, aki azt tanácsolta nekik, hogy menjenek Afrikába vagy Ázsiába érzékenyíteni, ahol súlyosan büntetik a homoszexualitást. Szerintük ugyanis az LMBTQ közösséghez tartozó magyar gyerekek, felnőttek és szivárványcsaládok jogaiért hazánkban is sok a tennivaló. – Először is fontos lenne, hogy egy család hétköznapjait bemutató mesekönyvért ne járjon 250 ezer forintos büntetés. Fontos lenne, hogy a kormány ne hagyjon magára 100 ezer gyereket, akik az iskolai ismeretterjesztő órák betiltása miatt segítség nélkül maradnak, éppen amikor a legnagyobb szükségük lenne rá. Fontos lenne, hogy a magyar kormány azon dolgozzon, hogy minden gyerek családban tudjon felnőni, ne pedig azon, hogy az egyedülállókat és a meleg párokat kizárja örökbefogadásból, ezzel sok száz gyereket fosztva meg a család lehetőségétől. Hogy ne szüntesse meg az Egyenlő Bánásmód Hatóságot és ne tiltsa törvényben a nemváltást – fejtette ki az alapítvány.