38 fok, nem működő lift, WC papír nélküli mosdó

38 fok, nem működő lift, WC papír nélküli mosdó

Magyar Péter és Kulja András a Váci Jávorszky Ödön Kórházban (Forrás: Magyar Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néha nem tudtuk eldönteni, hogy egy 20 éve elhagyott laktanyában vagy egy kórházban vagyunk – így vezette fel Magyar Péter azt a videót, amit Kulja Andrással közösen a Váci Jávorszky Ödön Kórházban készített. Hosszan sorolta és a felvételen meg is mutatta a problémákat: nem működő lift, fertőtlenítőszer nélküli mosdó, levegőtlen szobák, nem működő légkondi és este 6-kor 38 fok a gyermek szakrendelésen. Elmondása szerint azért mentek most abba az egészségügyi intézménybe, mert az volt az egyik olyan kórház, amire a legtöbb panasz érkezett hozzájuk.

A videón megmutatták, hogy milyen, sokszor leromlott állapotban van az épület és a különféle berendezések, ám – mint a Tisza Párt vezetője mondta – a kórház főigazgatójának nincs ráhatása arra, hogy a problémákat orvosolni lehessen. A kórházak fenntartása ugyanis a Varga Mihály pénzügyminiszter alatti Közbeszerzési Ellátási Főigazgatósághoz, vagyis a KEF-hez tartozik. 

Kulja András, a Tisza Párt európai parlamenti képviselője azt emelte ki, hogy a működő lift hiányában a betegeket egy tolókocsiban az ápolók húzták fel a lépcsőn, de nagyon értékes percek vagy akár egy félóra is elmehet ha azzal, hogy a pácienst egyáltalán mozgatni tudják. Arról nem is beszélve, hogy ha az ápolóknak ezzel kell foglalkozni, akkor addig nincsenek ott az osztályon a betegekkel.

Magyar Péter azt követelte a miniszterelnöktől, hogy lépjen a tettek mezejére, mert nincs mire várni, adja oda az egészségügynek a szükséges forrásokat. – Ha nem teszi miniszterelnök úr, az nagyon nagyon sok magyar ember életébe fog kerülni a következő években – mondta, azt kérve egyúttal Orbán Viktortól, hogy „ha visszatér az Adriáról”, mentse meg az ott dolgozókat és a környéken élőket.

Magyar Péter a napokban a fővárosi Szent János Kórházban kezdte előre beharangozott kórházjárását, amellyel a fekvőbeteg-ellátó intézményekben tapasztalható, már-már elviselhetetlen hőségre és úgy általában, a lepusztult infrastruktúrára igyekszik felhívni a figyelmet. A Tisza Párt vezetője egyúttal a következő kérdéseket tette fel pénteken Pintér Sándornak:
• Igaz-e az, hogy az egészségügyi válsághelyzet idején minden magyar kórház főigazgatója a belügyminiszter utasítására augusztus 21-ig kötelező szabadságát tölti?
• Tervezi-e a belügyminiszter vagy az egészségügyi államtitkár, hogy a kialakult válsághelyzetre tekintettel engedélyezi, hogy a kórházi vezetők azonnali hatállyal visszatérhessenek állomáshelyükre?
• Tudomással bír-e a belügyminiszter vagy az egészségügyi államtitkár arról, hogy a kórházak karbantartásáért felelős Közbeszerzési, Ellátási Főigazgatóság (KEF) vezetőjének levele szerint sok kórházban nem történt meg a kórházi klímaberendezések kötelező fertőtlenítése, ami közvetlenül veszélyezteti a kórházban dolgozó és gyógyulni kívánó honfitársaink egészségét? Mikor tervezik tájékoztatni a magyar lakosságot arról, hogy mely kórházakban jelentenek fertőzésveszélyt a még működő, de nem fertőtlenített klímaberendezések a dolgozókra és betegekre? Belügyminiszter úr felvette-e a kapcsolatot a súlyos kórházi mulasztások kapcsán a KEF működéséért felelős Varga Mihály pénzügyminiszterrel?
• Tudomással bírnak-e arról, hogy több más magyar kórház után, ma a budapesti Szent Imre Kórházban is leállt a belgyógyászati osztályon a betegfelvétel a kialakult súlyos ápolóhiány miatt? Mit tesz a kormány a következő 5 napban azért, hogy pótolni lehessen a betegellátást veszélyeztető akut ápolóhiányt?