444: Teljesen átalakíthatják a Corvinus egyetem vezetését

444: Teljesen átalakíthatják a Corvinus egyetem vezetését

A Corvinus főépülete (Fotó: Farkas Szilveszter, Flickr, Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése teljes oktatási és kutatási szervezetét érintő átalakítást jelentett be, írja a 444.  A tanszékek megszüntetése után teljesen szétszednék és újra összeraknák az egyetem intézményeit. A lap szerint ezt egy rövid prezentációban küldték szét a munkatársaknak, ami felháborította az oktatókat. Ettől függetlenül a Corvinus vezetése viszont valószínűleg keresztül akarja verni tervét.

A tizenegynéhány diából álló prezentáció szerint a terv a már zajló átalakítási folyamat része. E folyamat részeként például korábban megszűnt az egyetemi karok struktúrája, azóta karok helyett intézetek és tanszékek működnek a BCE-n, de a vezetés szerint az átalakulás még nem elég mély, „a régi kari hagyományok élnek tovább.”

A tervezett változások keretében például a korábban egész karnyi közgazdaság-tudományi területet egy intézetbe vonnák össze, a pénzügyet és a számvitelt két külön intézetbe bontanák, a kommunikációt összevonnák a marketing területtel. 

Az új struktúrával az egyetem vezetése szerint könnyebben lesz nemzetköziesíthető a Corvinus. 

A prezentációban szerepel egy dia az átalakítás folyamatáról is, amely szerint két hét alatt vinnék végig az átalakítást. Az intézetvezetőket csak múlt hét szerdán hívták be Anthony Radev elnök irodájába, majd pénteken, értekezleten ismertették velük, mi is készül. Jövő keddre pedig már össze is hívták a szenátust, hogy véleményezze a javaslatot.

Ezután már ki is írnák a pályázatokat az új intézetek vezetői pozícióira. A lap szerint az átalakítás folyamat és tartalma is sokakat felháborított az egyetemen. A portál egyetemi forrásai szerint a terven nagyon látszik, hogy bárki is írta a javaslatot, nem beszélt az egyetem oktatóival és kutatóival. A javasolt struktúráknak papíron ugyan jól mutatnak, de kevés közük van a Corvinus valóságához.

Az átalakítás legnagyobb vesztesei a korábbi gazdálkodástudományi kar intézetei, különösen a vállalatgazdaságtani intézet. Ez azért is érdekes, mert ezt az intézetet nagyon sokáig Chikán Attila, az egyetem egyik legnagyobb tekintélyű professzora vezette, és még mindig sokan Chikán intézeteként tekintenek rá. Chikán a Corvinus Egyetem alapítványa felügyelőbizottságának vezetője.