4iG-Digi akvizíció, az ismert recept

4iG-Digi akvizíció, az ismert recept

A 4iG Nyrt. a hazai informatikai és ICT piac egyik meghatározó, Magyarország tudásalapú, digitális gazdaságának egyik vezető vállalatcsoportja székházának cégtáblája (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Abban, hogy a 4iG felvásárolja a Digit, alapvetően nincs kivetni való, hiszen két piaci céget érint az akvizíció. Az persze előfordulhat, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Médiahatóság figyelmét felkelti az ügylet, hiszen felvetődhet, hogy túlzott koncentráció jön létre bizonyos részpiacokon. Azt azonban már megszoktuk, hogy ezeket az aggályokat gyorsan eloszlatják a kormány kezeihez szoktatott, függetlennek gondolt hatóságok. Ha pedig véletlenül mégis akadályok merülnének fel, akkor majd kormányrendeletben nemzetstratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősíti az összeolvadást a kormány, és az akvizíció így megúszhatja a kartell vizsgálatot – nyilatkozta lapunknak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója annak kapcsán, hogy a 4iG felvásárolja a Digi Távközlési Kft.-t. (A 4iG korábban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott, tavaly nyáron azonban Jászai Gellért befolyása alá került.)

– Ismerős a módszer – tette hozzá –, amikor állami szereplőkkel valamilyen céget államosítanak, hogy aztán egy nagy piaci súllyal rendelkező, már magándominanciájú – majd gondolom később teljesen magánszolgáltatót – hoznak létre, amely versenytársa lehet a nagy, piaci vetélytársaknak, végül pedig a céget baráti kezek közé privatizálják.

Nagyon hasonló forgatókönyv játszódott le a Takarékbank esetében is, amikor a takarékszövetkezeti szektort úgy fogták meg, hogy az ernyőszervezetként működő Takarékbankban a Magyar Posta tőkét emelt, így az állami többségbe került, majd az egész csoportot privatizálták.

Ugyanez játszódik le az Antenna Hungária, a cégcsoport koronaékszere esetében is, csak egy kicsit elnyújtott folyamatban. Ez a folyamat zárulhat a Digi felvásárlásával, és így megszülethet egy döntő piaci befolyással rendelkező vállalatcsoport.

– Az egész folyamat egy korábbi lépését azonban – az Antenna Hungária és a 4iG fura összefonódását – aggályosnak tartom. Egyértelműen haveri ügyletről beszélünk. Arról van ugyanis szó, hogy a magyar állam a korábbi francia tulajdonostól nem kevés közpénz felhasználásával visszavásárolja az Antenna Hungáriát, majd versenyeztetés nélkül, a nemzeti vagyon védelmére vonatkozó szabályokat megkerülve olyan módon privatizálja, hogy olyan vegyes vállalatot hoz létre, amelyben a 4iG-vel közös tulajdonba apportálja az Antenna Hungáriát – fejtegette Ligeti Miklós.

Az a trükk az ügyletben, hogy miután 25 millió forint felett kötelező versenyeztetéssel értékesíteni az állami vagyont, a 4iG távközlési és infrastruktúra-fejlesztő cégeket apportál az Antenna Hungáriába, és ezzel megkerüli a nyílt versenyeztetést.

Azzal, hogy a 4iG az állammal kötött stratégiai megállapodása értelmében az Antenna Hungária Zrt.-be apportálja majd telekommunikációs érdekeltségeit, a 4iG többségi tulajdont szerez a vállalatban. A fúzió eredményeként új regionális távközlési holdingvállalat jön majd létre, amelynek hazai érdekeltségei (Antenna Hungária, Digi, Invitel, Invitech, AH Net) a nyugat-balkáni régióban folyamatban lévő akvizícióknak köszönhetően, további távközlési vállalatokkal egészülhetnek ki.

Az elmúlt napok további fejleménye, hogy egy düsseldorfi hadiipari cég, a Rheinmetall AG 25,1 százalékos részesedést szerezne a 4iG-ben. A Telex információja szerint emellett közös informatikai vállalat alapításáról is megállapodott a két cég, amely a jövőben a Rheinmetall magyar és egyéb nemzetközi leányvállalatainak informatikai szolgáltatásait biztosíthatja majd. A német cég a 4iG részvények vásárlása mellett részt venne abban a nagyjából 120 milliárd forintra tervezett zárt körű tőkeemelésben is, amelyben Jászai Gellért érdekeltsége, az IG COM Magántőkealap és a Rheinmetall mellett az Alpac Capital által kezelt alap is közreműködne.

Az előzetes megállapodás szerint a tranzakciók lezárását követően a Rheinmetall (51 százalék) és a 4iG Nyrt. (49 százalék) közös tulajdonában lévő informatikai vállalatot hoznak létre. Az alapítók célja, hogy a 4iG a közös platformcégen keresztül szolgálja ki a Rheinmetall magyarországi és egyéb érdekeltségeinek komplex informatikai igényeit, illetve a társaság a hadiipari és védelmi informatikai megoldások fejlesztésében is részt vegyen.

Mindebből világosan látható, hogy a Digi felvásárlásával egy valóban tőkeerős, és talán a nemzetközi piacon is versenyképes vállalatcsoport létrehozásának utolsó lépésére kerülhet sor hamarosan.