A biztonság jegyében, egymás hegyén-hátán ünneplő szurkolókkal készülnek a budapesti Szuperkupa-döntőre

A biztonság jegyében, egymás hegyén-hátán ünneplő szurkolókkal készülnek a budapesti Szuperkupa-döntőre

A budapesti Puskás Aréna (Fotó: National Geographic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március óta először engednek be nézőket az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szervezte mérkőzésre. Csütörtök este Budapesten rendezik az európai Szuperkupa-döntőt: a Bajnokok Ligája-győztes német Bayern München és az Európa-ligát megnyerő spanyol Sevilla összecsapását a Puskás Arénában az eredeti tervek szerint 20 ezren tekinthették volna meg a helyszínen, de a járványhelyzetre hivatkozva a spanyol és a német drukkerek közül is sokan visszamondták jegyet, így várhatóan 17-18 ezer néző lesz a lelátókon.

Köztük 500 magyar egészségügyi dolgozó, akiket a magyar kormány lát vendégül a találkozón. A meghívását Csányi Sándor és Aleksander Čeferin, az MLSZ illetve az UEFA elnöke közösen kezdeményezte. Előbbi többször hangsúlyozta, nem tartja kockázatosnak, hogy nézők előtt bonyolítják le a meccset. Nem osztja véleményét a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amely szerint járványügyi szempontból kiemelt kockázatú az egészségügyi dolgozók csoportba szervezése – különösen egy tömegrendezvényen. Ezért nem támogatják, hogy egészségügyi dolgozók nagy számban vegyenek részt a labdarúgó Szuperkupa döntőjén.

A mérkőzés, különösen a nézők jelenléte miatt, számos kritikát kapott. A Robert Koch Intézet szeptember közepén minősítette kockázatos területnek Budapestet. Ez azt jelenti, hogy a külügyminisztérium figyelmezteti állampolgárait, hogy lehetőleg ne utazzanak az adott régióba.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a találkozó megrendezése miatt aggódott, az ATV Egyenes beszéd című műsorában augusztus végén elmondta, egy kicsit meredek dolog, de ha betartják a szabályokat, sikerülhet. A Bayern edzője, Hansi Flick egy kicsit keményebben fogalmazott. – Ez is egy olyan dolog, amit az ember nem teljesen ért. De nem mi hozzuk a döntéseket, hanem mások – utalt arra, hogy miért nézők előtt tartják meg a meccset. Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya is megszólalt az ügyben: Nincs jó üzenete annak, hogy ennyi nézőt engednek be meccsre egy kiemelten kockázatos területen – fogalmazott a világbajnok tréner.

Náluk is tovább ment azonban Markus Söder bajor miniszterelnök. – Eleve sok az új fertőzött és nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy tovább növeljük a kockázatot egy futball Ischgl-lel – mondta a politikus a 444 szerint. A portál a Sttuttgarter Zeitung cikkét szemlézve kiemelte, a német politikus azzal az osztrák sífaluval állította ezzel párhuzamba a budapesti meccset, ahonnan hazaérkezve a járvány első elterjedése idején a felelőtlen síelők és vendéglátósok Németország és Európa legkülönbözőbb részeiben terjesztették el a vírust.

A mérkőzésre mindkét csapat szurkolói között 3-3 ezer jegyet osztottak (sorsoltak) ki. A járvány, a korlátozások és a jelentősen megemelkedett utazási költségek miatt azonban a Sevilla részéről mindössze 4-500 drukker érkezhet Budapestre, míg a Münchent legfeljebb 1500 szimpatizáns kísérheti el, de ez is bizonytalan, hiszen a két legnagyobb szurkolói szervezet arra kérte tagjait, hogy maradjanak otthon. Ugyanígy tesznek a német tévések, akik a magyarországi járványhelyzet miatt mondták le az utazást. A találkozót közvetítő Sky csatorna és a DAZN streamingszolgáltató így otthonról kísérik majd figyelemmel az eseményeket. A Sky azt közölte, hogy figyelembe veszik a megváltozott budapesti körülményeket, így a tervekkel ellentétben nem lesznek jelen stábbal a helyszínen. – A munkatársaink biztonsága és egészségének védelme érdekében úgy döntöttünk, hogy a németországi stúdióból közvetítjük a találkozót – írták közleményükben.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ugyanakkor hangsúlyozta, a Puskás Aréna biztonságosabb helyszín lesz, mint bármelyik más pont az országban vagy akár egész Európában. – A Bayern München-Sevilla összecsapás szabadtéren rendezett labdarúgó-mérkőzés. Mint ilyen, megrendezése nézők előtt kevésbé kockázatos, mint bármilyen zárt térben megtartott esemény. Sőt, a szigorú és alapos egészségügyi előírások eredményeként a zsúfolt utcai jelenlétnél is lényegesen nagyobb biztonságban lesznek azok, akik a Puskás Arénában tekintik meg a találkozót – olvasható az MLSZ szerdai közleményében.

A szövetség korábban a Magyar Hang érdeklődésére közölte, ők alapvetően a mérkőzésre készülnek, és nem a legrosszabb forgatókönyvre. Mivel a járvány elleni védekezés a szurkolók érdeke is, nem számítanak rendbontókra, és bíznak benne, hogy az eddig meghozott védelmi intézkedések elegendők lesznek. Kérdésünkre elárulták, a szurkolótáborok charter-járattal érkeznek Budapestre, és mindentől és mindenkitől teljesen elzárva közelíthetik meg a stadiont. Azokat, akik a belépéskor tüneteket produkálnak, vagy magasabb a testhőmérsékletük a a szabályozásban foglalt maximumnál, a szervezők a helyszínen lévő egészségügyi személyzet gondjára bízzák, ők intézkednek majd a gyanús személyek ellátásról, és az esetleges karanténról. 

Lakatos Tibor dandártábornok kezdte az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján mindehhez hozzátette, hogy alegszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett fog zajlani ez a mérkőzés, és mindenkit arra kért, hogy tartsák be azokat. Hozzátette, a külföldről érkező szurkolókat együtt tartja a rendőrség.

A mérkőzés miatt kedd délutántól a főváros több kerületében is lezárások voltak, csütörtökön délután 5 órától éjfélig a Dózsa György utat a Kerepesi út és a Thököly út között, a Stefánia utat a Hungária körút és a Thököly út között, valamint az Istvánmezei út, a Szabó József utca, a Cserei utca, az Egressy út, a Gizella utca, a Cházár András utca egy-egy szakaszát, a Verseny utcát, az Ifjúság útját, az Ilka utcát és a Jobbágy utcát.

Időközben megérkeztek a drukkerek Magyarországra. Az MLSZ Twitteren közölte, hogy a sevillai szimpatizánsok a biztonsági szabályok betartása mellett lépnek be az országba a repülőtéren. A Sevilla is közzétett egy videót a szurkolók utazásáról. Ez alapján már kevésbé nyilvánvaló a távolságtartási szabályok ismerete, bár maszkot mindenki visel, egymás hegyén-hátán éltetik kedvenc csapatukat a drukkerek. Ugyancsak Müller Cecília elrettentésére szolgál a spanyol szurkolók Városligetben készített videója, amelyen gyakorlatilag semmilyen óvintézkedést tartanak be, és az MLSZ ígéretével ellentétben legkevésbé sincsenek elszigetelve a külvilágtól, ráadásul Gulyás Gergely kancelláriaminiszter rémálmaként még alkoholt is fogyasztanak. Mindeközben a Bayern München játékosai a szállodában lábtengó-forgóval készülnek a mérkőzésre.

Az esti mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke kiemelte, a szervezők semmiféle kockázatot nem vállalnak akkor, ha a szurkolók egészségéről van szó. – Szorosan együttműködünk az MLSZ-szel és a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy minden lehetséges óvintézkedést alkalmazzunk, amely megvédi a nézők és a résztvevők egészségét – fogalmazott a Nemzeti Sport szerint, hozzátéve, hogy szurkolók nélkül a foci vesztett karakteréből. – Reményeink szerint a budapesti Szuperkupa-mérkőzés csupán a kezdet, amelyet a szurkolók visszatérése követ az UEFA által rendezett mérkőzésekre – mondta Čeferin.

A Szuperkupa-döntőről a Magyar Hang a helyszínről számol majd be.