A budapestiek 91 százaléka Diákvárost és nem Fudant akar

A budapestiek 91 százaléka Diákvárost és nem Fudant akar

A Fudan egyetem Shanghajban (Forrás: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapestiek döntő többsége nem ért egyet a fővárosban létesítendő kínai egyetem gondolatával – idézi a Euronews az Opinio Intézet kutatását. A korra, nemre és végzettségre reprezentatív 473 fős mintában 18-59 év közötti, okostelefonnal rendelkező budapesti lakosok véleményét kérdezték.

A férfiak 84, míg a nők 68 százaléka hallott már arról, hogy a kínai Fudan egyetem a magyar fővárosban létesítene kampuszt, és több mint 90 százalékuk ellenzi azt, hogy a felsőoktatási intézmény létesítésére a magyar kormány 500 milliárdos hitelt tervez felvenni Kínától.

A kutatás alapján nincs jelentős eltérés a Fudan megítélésében a válaszadók végzettsége, neme, illetve életkora alapján. A kínai egyetemi kampusz helyén eredetileg egy 8500 magyar hallgatót befogadó diákvárost terveztek.

A két intézmény közti választást felvető kérdésre a kutatás résztvevőinek nagy többsége, 91 százalék válaszolta, hogy a magyar diákokat kiszolgáló intézményt kell előtérbe helyezni a kínai egyetemmel szemben.

A Fudan egyetemet ugyan a világ 50 legjobb felsőoktatási intézménye között tartják számon, a megkérdezetteket 80 százaléka azonban úgy gondolja, hogy ezzel együtt sem jó döntés a budapesti terjeszkedés támogatása.

A kormány álláspontja szerint viszont az ország jól jár a Fudan Magyarországra költözésével, a Diákváros beruházást pedig nem érinti a kínai kampusz építése, noha az eddig nyilvánosságra került tervek alapján úgy tűnik, nem sok hely marad a magyar diákoknak.

Címkék: Kína, diákváros, Fudan