Több száz milliárdba kerülhet a mini-Dubaj területrendezése

Több száz milliárdba kerülhet a mini-Dubaj területrendezése

MÁV-ingatlan Rákosrendezőn (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rákosrendező terület-előkészítésére írt ki pénteken közbeszerzést a most még állami, de a vitatott mini-Dubaj beruházás részére arab befektetőknek átadandó terület tulajdonosa, a MÁV – tudta meg a hvg.hu. A 14 milliárd forintos keretösszegű megbízás egy első körös területrendezés a legszükségesebb teendőkkel, főleg a 130 hektár megtisztításával. A pályázati kiírás szerint a Rákosrendező vasútállomásnál tervezett rozsdaövezeti fejlesztés előkészítéséről van szó. Helyet kell csinálni a kiemelt beruházássá minősített, ötmilliárd eurós új városrésznek, amelyet egy egyesült arab emírségekbeli ingatlanfejlesztő építene, a nemrég Belgrádban felhúzott negyedhez hasonlóan.

El kell bontani a területen 21 kilométernyi vasúti vágányt és 6 kilométernyi vezetéket, ezek mellett el kell szállítani 500 tonna fa-, és 10 ezer tonna betonhulladékot is. Még nagyobb feladat a területen felhalmozott illegális – részben veszélyes – hulladék elszállítása. Ennek mennyiségét a tenderkiírásban a MÁV 190 ezer köbméterre becsüli. A hvg.hu szerint a fejlesztési terület megtisztításával sietni kell, mivel e téren túlságosan is feszítettnek tűnő határidőkkel számol a kormány. Legalábbis Szijjártó Péter külügyminiszter Abdalláh bin Tuk ál-Marri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterének azt ígérte: a kormány szándéka, hogy már idén ősszel átadja a területet a fejlesztőnek.

Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly 20 milliárd forintra becsülte csak a kármentesítést költségeit, de a terület megfelelő rendezésére – az infrastruktúrára költendő összegekkel együtt – jó 400 milliárdos kiadást jósolt. Igaz a kormány utóbb csak 300 milliárdosat vállalt. A lap szerint a mini-Dubaj projektből a kormányzati megbízásokkal eddig is bőségesen ellátott gazdasági szereplők húzhatnak hasznot.