A DK lefóliázta a csepeli gimnázium bejáratát az Orbán-idézetek miatt

A DK lefóliázta a csepeli gimnázium bejáratát az Orbán-idézetek miatt

Orbán Viktort idézik a falon egy csepeli iskolában (Fotó: Dömötör Csaba / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb hullámokat vet a csepeli Jedlik Ányos gimnázium falán elhelyezett Orbán-idézetek ügye. A Demokratikus Koalíció – élén csepeli polgármester-jelöltjével, Paál Gézával – péntek délután lefóliázta a gimnázium bejáratát, hogy a Fidesz is megértse: nincs helye kormánypropagandának az iskolákban. 

Mint lapunknak eljuttatott közleményében az ellenzéki párt írja: „Egy normális, európai országban nincs rendben, hogy az osztálytermekből kilépő diákok az aktuális miniszterelnök idézeteivel néznek farkasszemet. Ez az Orbán-rendszer újabb öles lépése a nyílt diktatúra felé.” Akciójukról egyébként videót is közzétettek, amely ITT tekinthető meg. 

Mint lapunk is megírta, 2,5x1 méteres, nemzeti színnel bekeretezett idézetek kerültek az intézményben a falra, amelyek egy 2020-as augusztus 20-i Orbán-beszédből származnak. A dologra egyébként úgy derült fény, hogy Dömötör Csaba fideszes képviselő büszkén posztolt róla a saját Facebook-oldalán. Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos máris vizsgálatot indított a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falára felkerült idézetek miatt. 

– Orbán Viktor a legsikeresebb magyar politikus a rendszerváltás óta, és ez egy objektív tény. Ha Kossuth, Petőfi, Arany idézetek lehetnek az iskolákban, ha idézhetnek Szent Istvántól, akkor Orbántól ugyanúgy lehet, és attól még egyikük se lesz Sztálin. Van híres Gyurcsány idézet is – így reagált Ábel Attila, a csepeli önkormányzat Fideszből kizárt alpolgármestere a Facebook-oldalán a csepeli gimnázium Orbán-idézeteire. A kommentet Vadai Ágnes DK-s politikus szúrta ki. Ábel egy másik posztjában is megvédte az idézeteket: vitathatatlannak nevezte a hét pontot, melynek csak a forrását támadják, pedig szerinte történelmi személyiség. – A rendszerváltás óta eltelt 33 év legsikeresebb miniszterelnöke. Van-e helye híres emberek gondolatainak egy-egy iskolában? Na ugye – tette hozzá.

– Mi is szembesültünk a táblával, amikor már fölszerelték – mondta a Szeretlek Magyarországnak a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium igazgatója, miután kipattant a botrány. – Nyilván nekem is aggályaim vannak, mert a köznevelési törvény foglalkozik azzal, hogy a politikának nincs helye az iskolában. Éppen ezért kértem én állásfoglalást, hogy ez egy állami fenntartású iskolában az illetékesek szerint kihelyezhető-e ilyen tartalom, de azt még nem kaptuk meg – tette hozzá. Az RTL is tett fel kérdéseket, amelyekre a Belügyminisztérium válaszolt, miszerint nem a kormány, a Belügyminisztérium, a köznevelési államtitkárság vagy a Klebelsberg Központ dönt a köznevelési intézmények belső tereinek dekorációjáról.

Címkék: Orbán Viktor, Csepel, DK