A felállás is nehézség, de élek – Bányai Gábor a koronavírussal való küzdelméről beszélt

A felállás is nehézség, de élek – Bányai Gábor a koronavírussal való küzdelméről beszélt

A vírusból felgyógyult fideszes képviselő, Bányai Gábor (Fotó: Bányai Gábor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nagyon örülök az életemnek, még akkor is, ha járókeretre szorulok és a lábaim alig bírom mozgatni. Gyakorlatilag az izmaim elsorvadtak, közel 30 kilót fogytam, tele van a testem szúrások helyével és sajnos felfekvések is keletkeztek rajtam. Sok-sok segítségre szorulok a napi teendőim elvégzésében, amelyben a felállás is nehézség, de élek – erről mesélt a Halasmédiának adott interjújában a fideszes Bányai Gábor parlamenti képviselő, aki hónapokon át küzdött a koronavírussal. A politikus 111 napnyi kórházi kezelés után most Balatonfüreden tölti rehabilitációját, legidősebb fia segíti gondozni.

Mint elmondta, a halasi járványkórházba kerüléséig vannak emlékei. – Megvan, ahogy besegítenek a mentőbe, és emlékszem arra is, hogy a betegágyból még búcsúzó üzeneteket küldtem a telefonomról. Aztán valaki szkafanderben kivette a kezemből a készüléket. A többit elmesélték – mondta az elkövetkezendő négy hónapra utalva. Ezt követően betegsége első hetén ugyan lekezdtek javulni az értékei, de bakteriális fertőzést kapott, ami újabb komplikációkat okozott, és súlyosan kritikus állapotba került rövidesen. A politikus végül műtüdő kezelésre szorult, sőt volt egy hosszú időszak, amikor öt féle orvostechnikai eszköz együttes alkalmazása tartotta életben.

– A szívem kétszer megállt, a klinikai halál állapotába kerültem, újra kellett éleszteni. Hála Istennek az agyam nem sérült, ami hetekkel a Szegedre kerülésem után derült csak ki. Többször felmerült a tüdő transzplantáció, amire végül nem került sor. Ebbe a programba azért kerültem be, mert az orvosaim folyamatosan keresték a megoldásokat, hiszen ők a CT-vizsgálatok által azt látták, hogy a tüdőm elkocsonyásodott, alkalmatlan önálló lélegzetvételre, alig 10 százaléknyi légzőfelületem maradt. A fordulópont május közepén, Pünkösd idején következett be – mondta. Ekkor ugyanis egy vizsgálati komplikáció miatt haladéktalanul le kellett kerülnie a műtüdőről, amire a szervezete nagyon jól reagált, és ezután tisztulni kezdett a tüdeje, ami jelenleg olyan egészséges, mint korábban. – Napok alatt akkorát javult, hogy az orvosok nem hittek a szemüknek. Ezután nagyon gyorsan lekerültem a lélegeztetőgépről is – idézte fel a történteket.

A politikust arról is kérdezték, volt-e halálélménye. Válasza szerint átélt olyan pillanatokat, amikor lekapcsolódott a testi életről. „Nem láttam kívülről magamat és hangok, határozott üzenetek jutottak el hozzám. Nem kérdés számomra, hogy Istennel kerültem kapcsolatba. Azt üzente a hang, hogy előkészített mindent, megvan a helyem az örökkévalóságban, találkozhatom például apámmal, de választást is hagyott. Az mondta, ha úgy érzem, hogy van még dolgom, maradhatok. Bármilyen furcsán is hangzik, döntési helyzetbe hozott.”

Arra is kitért, neki perceknek tűnt az „alvása”. – Ébredésemkor fájdalmak gyötörtek. Beöltözött embereket láttam, nem tudtam hol vagyok, haza akartam menni, sírtam. Beszélni nem tudtam, miközben közölni akartam a gondolataimat, a kéréseimet. Semmim nem mozgott, nem érzetem a végtagjaimat. Szellemileg ép, de mozdulatlan, kommunikálni képtelen lény voltam. Előfordultak olyan pillanatok, amikor legszívesebben meghaltam volna a fizikai, lelki gyötrelmek miatt. Aztán néhány nap alatt kitisztult minden. Találkoztam a családommal, ami óriási erőt adott – mondta.

A politikus arról is beszélt, sokan keresik, a miniszterelnök is felhívta, akinek először nem ismerte fel a hangját. – Először azt hittem viccel valaki Orbán Viktor nevével. Érdeklődött a hogylétem felől, beszéltünk a jövőről. Kifejezte szándékát, hogy számít rám, de most első az egészségem és a felépülésem – tette hozzá.

Bányai Gábor rehabilitációja a tervek szerint augusztus végéig tart majd. – (...) mindenkinek azt mondom, hogy örüljön az életének, szeretteinek, a lehetőségnek! Vigyázzanak magukra! Tegyenek meg mindent a maguk szintjén az egészségükért! Például, aki nem oltatta még be magát az tegye meg! – üzente egyebek mellett a képviselő. A teljes interjú vele itt olvasható.