A fizetés a legfontosabb

A fizetés a legfontosabb

Fontos, mennyit viszünk haza (Képünk illusztáció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar munkavállalók szerint egy jó munkahely legfőbb jellemzője, hogy megfelelő mértékű fizetést biztosít az alkalmazottaknak, és ezt a 18-65 évesek 79 százaléka éppen így gondolja. A fizetés nagysága az utóbbi években alapvetően határozza meg az álláskeresési- és választási motivációkat, ez a tétel a fontossági sorrend felállításakor minden egyéb más szempontot messze megelőz. 

Mindez a Profession álláskereső portál friss kutatásából derül ki, amelyet a Népszava ismertetett. „Az eredményből következtetni lehet a sokakban bujkáló frusztráció okaira. A jó fizetés ugyanis kiemelt szempont, ám a dolgozóknak – saját megítélésük szerint – csupán alig harmada mondja azt magáról, hogy számára ez megadatik. A jelek szerint azonban akad egy kör, amelyik talán nincs messze az álomfizetésétől. Az eredmények alapján ugyanis a felnőttek általános hangulatát alapjaiban határozhatja meg a munkahelyi jóllét, márpedig arra a felvetésre, hogy hogyan érzik magukat, a válaszadók kétharmada úgy felelt: vidámnak és jókedvűnek” – írják, hozzátéve, a jó munkahelyi légkör további két kiemelkedő eleme az, hogy legyenek szimpatikus kollégák és emberséges vezetőség. 

A munkaidő esetében a kiszámíthatóságot helyezték előtérbe a dolgozók. Minden második dolgozó pontosan szeretné tudni a beosztását és a munkarendjét, ám a gyakorlatban alig harmadának teljesül ez az elvárása. A Covid miatt előtérbe került rugalmas munkaidő elvárása még mindig magas, 43 százalékos, ám a jelek szerint ennek szükségességét felismerték a munkáltatók, mert szinte ugyan ilyen arányban vannak (39 százalék) azok, akiknél ez az igény teljesül is

A kutatás kiemeli, hogy Magyarországon jelenleg ritkán van példa az extra szabadnapok biztosítására, illetve a családbarát támogatások (mint például a rugalmasság váratlan események kapcsán, beiskolázási támogatás, gyereksarok) és a céges rekreációs szolgáltatások (pl. fitnesz, jóga, masszázs) nyújtására, amelyek egyébként érdemben hozzájárulnak az említett egészséges egyensúly megteremtéséhez. A válaszadók csaknem 40 százaléka kifejtette, ha minden más feltétel változatlan lenne egy munkahelyen, de ezek teljesülése elmaradna, azaz hívogatnák vagy már otthon új feladatokkal találnák meg akkor, akkor minden további nélkül kész lenne felmondani és új állást keresni.

Címkék: felmérés, Munkahely