A HÖOK felmérése szerint a hallgatók átállnának távoktatásra

A HÖOK felmérése szerint a hallgatók átállnának távoktatásra

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete (Fotó: Lukács Csaba/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 20 ezer hallgató véleménye alapján azt javasoljuk, hogy álljunk át távoktatásra, amennyiben ez segíti a járvány elleni védekezést – közölte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pénteken. A felsőoktatási hallgatói érdekképviselet október végén indított felmérést a távoktatásra való átállásról, ennek eredményét ismertették most.

Mint írták, a visszajelzések megerősítik, hogy az egyetemisták nem a tavaszi teljes bezárást tartanák jó megoldásnak, így átállás esetén két fontos szempont biztosítását látják szükségesnek:

Csak azokat a gyakorlatokat lehessen személyesen megtartani, ahol az eszközhasználat miatt a jelenléti oktatás elengedhetetlen a hatékony tanuláshoz (pl.: laborgyakorlat). Ez esetben is legyen lehetőség online bekapcsolódni a közös munkába, mely számítson igazolt jelenlétnek. És a kollégiumokból ne kelljen kiköltözni. Aki úgy dönt, hogy mégis kiköltözik, annak ne kelljen kollégiumi díjat fizetnie a fennmaradó hónapokra.

A felmérés indítását a HÖOK azzal indokolta, hogy az elmúlt hetekben aggasztóan felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése. Akkori közleményükben kiemelték, hogy a 300 000 magyar hallgató a legaktívabb társadalmi csoport a közösségi érintkezések tekintetében, akik a napi egyetemista elfoglaltságaikon túl a települések között is gyakran utaznak. Azt gondolták, hogy az intézmények vezetőinek komolyan el kell gondolkodniuk a távoktatásra való átállásról, ezért is kérdezték meg erről a hallgatókat.