A kegyelmi ügy óta 6 milliárd forint értékben kapott ingatlanokat Balog Zoltán püspöksége

A kegyelmi ügy óta 6 milliárd forint értékben kapott ingatlanokat Balog Zoltán püspöksége

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke érkezik a pápa fogadására 2021. szeptember 12-én (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyházak egyedi kormányhatározatokkal február vége óta újabb huszonnégy, különböző helyrajzi számon szereplő telek vagy épület tulajdonjogát kapták meg ingyenes állami vagyonjuttatásként. Az átadott ingatlanok összértéke a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatsora szerint több mint 25,5 milliárd forint. Közülük is az egyik legértékesebb, 5,6 milliárd forintos darab a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerülethez került. Az egyházkerület már januárban is kapott egy parlament közeli, 1,4 milliárdos ingatlant – írta a Hvg360.

A folyamatot a kegyelmi ügy sem akasztotta meg a lap szerint, hiszen júliusban az egykori Rendőrtiszti Főiskola Farkasvölgyi úti komplexumát kapta meg a szervezet, a hozzájuk került tulajdon értéke 2,8-2,8 milliárd forint. Azt már korábban tudni lehetett, hogy az egykori rendőrképzőt valamelyik felekezetnek adná a kormány, hogy a helyén „olyan felsőoktatási keresztény diákotthon” jöjjön létre, „amely komplex szolgáltatásokat képes nyújtani a Budapesten tanuló hallgatóknak”. A reformátusok tájékoztatása szerint minden hozzájuk került ingatlant hitéleti célra és az átvállalt közfeladataik ellátására használnak majd.

A Farkasvölgyi komplexum két szomszédos ingatlanát is megkapta az egyház, ezek értéke 340 millió forint. Így idén összesen 5,9 milliárd forint értékben kaptak ingatlanokat.