Szijjártó kedvező árúként emlegette a túlározott orosz gázt

Szijjártó kedvező árúként emlegette a túlározott orosz gázt

Szijjártó Péter a szentpétervári gázfórumon (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ha tetszik, ha nem a realitás az, hogy hazánk biztonságos és kedvező áron történő földgázellátása nem lehetséges az Oroszországgal való együttműködés nélkül” – erről posztolt közösségi oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a Szentpéterváron rendezett Nemzetközi Gázfórumon vesz részt.

A kedvező árral kapcsolatban érdemes megjegyezni: Magyarország hosszú ideje jelentős felárral szerzi be az orosz gázt a nyugati tőzsde áraihoz képest. Júliusban például 12 százalék volt ez a felár. 2021 októbere óta, amikor megkötötték a most is érvényes magyar–orosz beszerzési megállapodást, összesen legalább 250 milliárd forinttal drágábban vettük a gázt a nyugati piaci árnál, erről azonban a kormánypárti politikusok nem beszélnek, ahogy Szijjártó Péter sem tett említést róla. A miniszter ráadásul épp egy nappal azután vett részt a gázfórumon, hogy az Európai Parlamentben a magyar kormány és Orbán Viktor fejére olvasták, hogy miközben az EU az orosz gáztól való teljes függetlenedésre törekszik, addig Magyarország az egyetlen tagország, amelyik a szöges ellentétét csinálja ennek.

Szijjártó Péter egyébként a posztban sokat sejtetően olyan kérdéseket is feltett, mint hogy „Vajon kinek az érdekét szolgálná ennek az együttműködésnek a feladása?”, illetve „Vajon miért akarják egyesek, hogy Magyarország, a magyar gazdaság és a magyar családok energiabiztonsága veszélybe kerüljön?”

Még utazása előtt a miniszter interjút adott a Mandinernek, amelyben a többi között arról beszélt: „a keleti kollégák mondjuk nem azzal szoktak kezdeni egy tárgyalást, hogy milyen borzasztó állapotban van nálunk az igazságszolgáltatás, milyen rettenetes módon nyomtuk el a médiát, vagy milyen alacsony szinten érvényesülnek nálunk az emberi jogok”. Ezzel szemben – folytatta – „a nyugati kollégák késztetést éreznek magukban, hogy elővegyék a tankönyvet és tanár-diák viszonyban felolvassanak a magyar külügyminiszternek”.

Frissítés:

Kiegészítő kereskedelmi szerződést írt alá a magyar MVM és az orosz Gazprom vállalat, aminek köszönhetően továbbra is versenyképes áron érkezik majd az orosz földgáz Magyarországra – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter szerint a magyar kormánynak az a feladata és kötelessége, hogy az ország energiaellátása egyrészt hosszú távon biztonságban legyen, másrészt pedig ez olyan versenyképes áron történjen, amely lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményének fenntartását. A földgázellátás esetében erre a két szempontra a garancia Magyarország és Oroszország, illetve Magyarország és a Gazprom korrekt együttműködése – tette hozzá. A tárcavezető azt írta, az ellátás biztonságát a 2021-ben 15 évre megkötött hosszú távú szerződés, az árak versenyképességét pedig azok a folyamatosan megkötött kiegészítő kereskedelmi szerződések jelentik, melyek csökkentik a megvásárolt földgáz árát. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően idén versenyképes áron 6,7 milliárd köbméter orosz eredetű földgáz érkezik Magyarországra – tudatta.