A dél-koreai Han Kang kapta az idei irodalmi Nobel-díjat

A dél-koreai Han Kang kapta az idei irodalmi Nobel-díjat

Han Kang a Svéd Akadémia által közreadott képen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Han Kang dél-koreai írónak ítélte idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. Az akadémia bizottsága a díj odaítélésekor azt emelte ki, ahogy Han lírai prózájában szembe tud nézni a történelmi traumákkal, és meg tudja mutatni az emberi élet törékenységét. Egy nappal a díj kihirdetése előtt a legnagyobb fogadóirodánál, a Landbrokes-nál a legkisebb oddszot (7/2) a kínai Can Xue győzelméért adták, azaz őt tartották a legesélyesebbnek. Más irodáknál az ausztrál Alexis Wright is esélyesnek számított a győzelemre.

Han legismertebb regénye a 2007-ben megjelent, magyarul Növényevő címmel kiadott műve, amivel a Nemzetközi Booker-díjat is elnyerte. A regény főszereplője egy fiatal dél-koreai nő, aki egy erőszakos álom hatására úgy dönt, hogy soha többé nem fogyaszt semmilyen állati eredetű terméket. Döntése komoly megütközést vált ki, és környezetének reakciói indítják be azt a folyamatot, ami aztán egyre mélyebbre és mélyebbre ránt mindenkit. Yeong-hyet a megszokott értelemben főszereplőnek nem nagyon lehet nevezni, mert alig szerepel a regényben, a történetét három fejezetben három nézőpontból, a férje, a sógora és a nővére elbeszéléséből ismerjük meg.

Az utóbbi években két magyar író – Krasznahorkai László és Nádas Péter – is rendre felbukkant az az irodalmi Nobel-díj esélyesei között. A Nobel-díj történetében azonban csak egyszer díjaztak magyar szerzőt: 2002-ben Kertész Imre nyerte el a díjat „egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”.