A benzin lehúzta a szeptemberi inflációt, az élelmiszerek viszont drágultak

A benzin lehúzta a szeptemberi inflációt, az élelmiszerek viszont drágultak

Céglogó a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik fővárosi üzemanyagtöltő állomásán, a Könyves Kálmán körúton. (Fotó: MTI/MTVA/Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptemberben a fogyasztói árak 3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve ilyenkor – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Egy hónapja 3,4 százalékon állt a mutató (az augusztusi adat). A mostaninál alacsonyabb utoljára 2021 januárjában volt az infláció. A kedvező változást azonban az magyarázza, hogy a benzin majdnem 10 százalékkal olcsóbb a tavalyinál: ez elfedi azt, hogy az élelmiszerek hónapok óta nem látott tempóban drágulnak, hogy a szolgáltatásoknál is komoly az áremelkedés, és a maginfláció féléves csúcson jár – emlékeztet a Hvg.hu.

A múlt hónapban az élelmiszerek ára átlagosan 3,7 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor (ezen belül a liszté 32,9, a tejé 13,8, a csokoládé és kakaóé 10,1, a gyümölcs- és zöldségléé 8,5, az éttermi étkezésé 7,6, az iskolai étkezésé 6,9, az étolajé 6,7 százalékkal), a szolgáltatások 8,4 százalékkal drágultak (ezen belül a lakbér 10,7, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,6, a társasházi közös költség 10,5, a testápolási szolgáltatások 10,0, a járműjavítás és -karbantartás 9,9, a lakásjavítás és -karbantartás 8,6, a sport- és múzeumi belépők 8,1, az üdülési szolgáltatás 3,8 százalékkal), az alkoholos italok és a dohány ára 3,9 százalékkal nőtt. A ruhák ára 3,3 százalékkal, a tartós termékek 0,2 százalékkal csökkent, az „egyéb termékek” kategória, benne az üzemanyagokkal, gyógyszerekkel, háztartási eszközökkel, 2,5 százalékkal olcsóbb lett, ahogy a háztartási energia ára is csökkent, mégpedig 5 százalékkal.

A mostani adat azért is lehet kedvező, mert a benzin sokkal olcsóbb lett. Tavaly szeptemberben egy liter benzin 650 forint volt, ugyanennyi gázolaj 664 forintba került, idén 588, illetve 594 forintos árakat mért a KSH. (Októberben egyébként ismét felfelé indultak az üzemanyagárak). Azaz az üzemanyagok együtt 9,5 százalékkal olcsóbbak, mint tavaly ilyenkor voltak, az idén augusztusinál pedig 3,7 százalékkal. Ez úgy húzta le mínuszba az „egyéb termékek, üzemanyagok” nevű csoport árváltozását, hogy közben a csoport másik fontos összetevői, a gyógyszerek 6 százalékkal drágultak. A változás jelentős része azonban nem a magyar gazdaságpolitikától függ.

Európai összehasonlításban a szeptemberi 3 százalék még mindig nem túl jó adat. Az Eurostat eddig 21 ország szeptemberi számait tette közzé, ezek közül csak háromnak – Belgiumnak, Hollandiának és Észtországnak – nagyobb az inflációja, mint a mienk, illetve valószínűleg a román és a lengyel szám is magasabb lesz, amint kijön onnan a végleges adat. Az elemzők abban egyetértenek, hogy az év utolsó hónapjaira 4 százalék fölé fog nőni újra az infláció, de minden bizonnyal 5 százalék alatt marad.

Címkék: infláció, üzemanyag, KSH