370 millió nőt ért már szexuális erőszak az UNICEF jelentése szerint

370 millió nőt ért már szexuális erőszak az UNICEF jelentése szerint

A NANE felvonulása a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján a fővárosban 2018. november 25-én. (Fotó: MTI/MTVA/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 370 millió nőt és lányt érint a szexuális erőszak világszerte, ennyi ma élő lány és nő még tizennyolc éves kora előtt szexuális erőszakot élt át – áll az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF most közzétett kutatásában. Az adatok még ennél is rosszabbak, ha a szexuális erőszakhoz hozzáveszik az online és szóbeli bántalmazást. Ebben az esetben a világon csaknem minden ötödik nő válik áldozattá még 18 éves kora előtt. A jelentés azt is megállapítja, hogy a világon mintegy 240-310 millió fiú, illetve férfi vált erőszaktevővé vagy szexuális bántalmazóvá, még mielőtt elérte volna a felnőttkort.

Az UNICEF jelentése szerint a szexuális erőszak földrajzi, kulturális és gazdasági határokon átívelő cselekmény, de Afrikának a Szaharától délre fekvő részén a legmagasabb az áldozatok száma: 79 millió. Itt a lányok és nők 22 százaléka érintett. Arányaiban a legrosszabb helyzetet Óceániában találták, ott a nők 34 százaléka élt át szexuális erőszakot tizennyolc éves kora előtt, ez számszerűen 6 millió nőt jelent. Európában és Észak-Amerikában 68 millió lány és nő, azaz 14 százalékuk szenvedett el szexuális erőszakot kiskorúként. Az UNICEF az eredményeket a 2010 és 2022 között 120 országban és területen végzett, országos reprezentatív felmérésekre alapozza. A fiúkra és férfiakra vonatkozó becslések az adatforrások szélesebb köréből származnak, és közvetett módszereket is alkalmaztak.

Címkék: erőszak, nők, UNICEF