Továbbra is erős a rendőri védelem a vitnyédi „nem menekülttábornál”

Továbbra is erős a rendőri védelem a vitnyédi „nem menekülttábornál”

Képeink Vitnyéd-Csermajor kerítéssel és állandó rendőri védelemmel őrzött területe mellett készültek. Az ingatlanon szeptember óta építkezik az állam. (Fotó: Magyar Hang / Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folyamatos és erős rendőri őrizettel tartják távol a bámészkodókat és az újságírókat attól a vitnyédi majortól, ahol a kormány állítása szerint diáktábor, nem pedig menekültközpont épül. A Nyugat.hu munkatársai újra felkeresték az osztrák határhoz közeli települést, és azt találták, hogy a hermetikusan elkerített területen gőzerővel folynak munkálatok, és közben olyan távol helyezték a kerítést, hogy még a feliratokat sem lehet kifürkészni, hogy milyen piktogramokat helyeztek ki az épületekre. Arról lapunk számolt be elsőként, hogy bár az Orbán-kormány tagadta, egy előterjesztés szerint mégis épült volna menekülttábor Vitnyéden, mégpedig ötmilliárd forintból. „A Magyarország menekültügyi feladatainak ellátásával összefüggő költségek biztosításáról” címet viselő dokumentum egy belügyi előterjesztés volt, amelynek elfogadása esetén kormányhatározattá vált volna. A dokumentum az Európai Unió Bíróságának június 13-ai ítéletére hivatkozva rendeli el „egy új, menedékkérők elhelyezésére szolgáló befogadó állomás építését Vitnyéd-Csermajor településen.”

A vitnyédi Csermajornál a tervek szerint egy 500 fős menekülttábort építenének egy korábbi iskola helyén. A kormány konzekvensen tagadja, hogy ez lenne a cél, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter például azt állította, diákok számára újítják fel az épületeket. A Nyugat.hu közben arról is írt, hogy Vitnyéd mellett egy másik helyszínen is menekülttábor lesz. Mint írták, Écsen a Rábaring környékén mindenütt ugyanolyan táblák fogadják az érkezőket, mint a vitnyédi Csermajorban. Ezeket táblákat helyezték ki, hogy megtiltsák a belépést: „magánterület, a tulajdonos engedélye nélkül belépni tilos”. A Rábaring bejáratát lezárták, a kapuban konténerben berendezett iroda és őrség tartja távol a hívatlan vendégeket.