Orbánnak és von der Leyennek is kapóra jöhetett a „leszámolás”

Orbánnak és von der Leyennek is kapóra jöhetett a „leszámolás”

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor Strasbourgban. (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tönkre akarja tenni az Európai Uniót, Trumpra vár, Putyin meghosszabbított keze, és hiányzik neki Angela Merkel – így kommentálta az európai sajtó a magyar kormányfőre utalva Orbán Viktor és Ursula von der Leyen szerdai pengeváltását az Európai Parlament ülésén Strasbourgban. De volt olyan kommentátor is, aki úgy vélte: mindkét politikus előnyt kovácsolhat az összecsapásból.

Showdown, vagyis leszámolás – ez volt a leggyakrabban használt kifejezés a nemzetközi sajtóban Orbán Viktor miniszterelnök európai parlamenti szereplésével kapcsolatban. A magyar kormányfőt a magyar uniós elnökség programja miatt hallgatta meg az Európai Parlament Strasbourgban, de a három és fél órás vita jórészt a miniszterelnökkel szemben megfogalmazott kritikákról szólt, amiben élen járt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen. A két szélsőjobboldali képviselőcsoportot leszámítva minden szereplő inkább kritikusan viszonyult Orbán Viktorhoz. A nemzetközi sajtóban még csütörtökön is jelentős volt az események visszhangja, számos európai országban tettek kísérletet a kommentátorok arra, hogy értelmezzék a szerdai vitán történteket.

„Orbán az általa irányított médiát arra használhatja, hogy megmutassa, hogy még mindig harcol Brüsszel ellen. Von der Leyen pedig tudja, hogy álláspontjával pontokat szerezhet az Európa-párti politikai csoportoknál. Már most álló ovációban részesült.” – írta a De Standaard holland lap. A német Süddeutsche Zeitung pedig azt is megkockáztatta: Orbán Viktor nem törődik Ursula von der Leyen sarkos véleményével, sőt, általában a másik 26 uniós tagországéval sem, hiszen ezek az országok nem egységesek, így nem képesek megbüntetni Magyarországot. Orbán számára a lap szerint fontosabb a november 5-én esedékes amerikai választás, amelytől saját maga és az európai jobboldali populisták erősödését remélheti. 

A német ZDF azt veti a magyar miniszterelnök szemére, hogy megosztja Európát, ahogy ezt Trump az Egyesült Államokban teszi: „Az Orbán és von der Leyen közötti párbaj jól példázza az európai megosztottságot. Eddig ezt főleg Amerikában láthattuk, ahol az ország már semmiben sem tud egyetérteni. Most ez a hangulat egyre inkább átgyűrűzik Európába. Nem véletlen, hogy Orbán Trump legnagyobb rajongója. Nem véletlen, hogy jól kijön Vlagyimir Putyinnal és Hszi kínai elnökkel. Ő maga egy autokrata, aki saját országában aláássa a demokráciát.” – írták.

A cseh Hospodářské noviny úgy látja: Orbán Viktor pozíciója gyengült Európában: „Elmúltak azok az idők, amikor Orbán Viktor az európai vitákban számíthatott Angela Merkel német kancellár támogatására” – írta a lap, és a megromlott német-magyar viszonyokat fejtegette. A kommentár emlékeztetett: Magyarország régóta építgette a német iparral való kapcsolatait, ám ma már a német vállalkozók azt kifogásolják, hogy a helyi oligarchák kiszorítják őket különböző magyarországi ágazatokból. „Legutóbb a budapesti német nagykövet élesen bírálta Orbánt a Német Egység Napján tartott beszédében” – írták.

Nem maradt el az éles kritika sem, több kommentátor azt veti a magyar miniszterelnök szemére, hogy belülről bomlasztja az Európai Uniót. Az olasz La Repubblica véleményvcikkében „Putyin meghosszabbított kezének” nevezte a magyar miniszterelnököt. A lap szerint az orosz elnök eszközként használja Orbán Viktort, hogy „saját maga ellen fordítsa” Európát. „Brüsszel évekig félrenézett, és úgy tett, mint aki semmit sem lát. A tegnapi parlamenti összecsapás azonban azt mutatja, hogy végre felismerte az aszimmetrikus hadviselést, amely nemcsak Donbászban, hanem a saját határainkon belül is zajlik.” – írta a lap. Hasonló kritikát fogalmazott meg az osztrák Der Standard: a lap kommentárja szerint Orbán Viktor nem taktikai okból cselekszik, hanem „stratégiai missziója” van, a „nyílt, librális és sokszínű Európai Unió szétverése”. 

A válogatás az Eurotopics európai sajtószemle felhasználásával készült.