A kínai hitel felét a kormány tovább kölcsönzi Észak-Macedóniának

A kínai hitel felét a kormány tovább kölcsönzi Észak-Macedóniának

(Forrás: Eximbank)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Észak-Macedónia 200 milliárd forint kölcsönt kap a magyar exportbanktól, s ezzel évi 5,6 milliárd forintot spórol ahhoz képest, mintha államadósságot bocsátott volna ki. 

Észak-Macedónia pénzügyminisztériuma kedden jelentette be, hogy szerződést írt alá a magyar állami tulajdonú EXIM exporthitel-ügynökség egy 500 millió eurós (jelenlegi árfolyamon nagyjából 200 milliárd forintos) hitelről. A kölcsön a 2024-es költségvetésést és a helyi fejlesztéseket hivatott támogatni – írja a Portfolio.hu. 

A hitel 15 éves futamidő mellett három év türelmi időt is tartalmaz, 3,25 százalékos kamatláb mellett. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány tudatosan választotta ezt a konstrukciót egy új eurókötvény kibocsátása helyett. A döntés hátterében az áll, hogy a jelenlegi 6 százalékos nemzetközi piaci kamatokhoz képest évente mintegy 14 millió euró (5,6 milliárd forint) kamatot takarítanak meg.

A most aláírt hitelszerződés a Magyarország és Észak-Macedónia kormánya között júliusban létrejött gazdasági együttműködési megállapodás részét képezi.

Mindenesetre azt érdemes a hírrel kapcsolatban megjegyezni, hogy a kormány idén, titokban, egymilliárd eurónyi hitelt vett föl Kínától – ennek most nagyjából a felét hitelezi tovább Észak-Macedóniának.