Moslékszag és botladozás – gondok a debreceni CATL-ban

Moslékszag és botladozás – gondok a debreceni CATL-ban

Szijjártó Péter külügyminiszter és a Debrecenben akkumulátorgyárat építő CATL tulajdonosa Budapesten (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétségbeejtő, szellemi munkavégzésre alkalmatlan körülményekről, botladozó kollégákról és folyamatos moslékszagról ír a Debrecenben akkumulátorgyárat építő Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) egy irodai dolgozója annak a munkavédelmi hivatalnak írt levélben, amely a Telex birtokába jutott.

A névtelenséget kérő alkalmazott szerint a cég Inpark telephelyén az irodai dolgozókat egy raktárban helyezték el, “ahol kisebb-nagyobb szünetekkel egész nap cellákat kezelnek és hegesztenek modulokká, s ez állandó zajjal jár”. A székek és az asztalok heringszerűen vannak egymás mellé sűrítve, az irodában nincs elég konnektor, a dolgozók így csetlenek-botlanak a hosszabbítók között, az étkezőben pedig állandó a moslékszag, mivel egy nyitott hordóban gyűjtik az ételmaradékokat, nincs elég berendezés ételt melegíteni, az egyetlen mosogató rendszeresen eldugul, a WC-deszka pedig le van törve – állítja a levélíró.

A CATL eddig Debrecen belvárosához közel, a Lion Office Center Irodaparkba bérelt irodát dolgozóinak, szeptemberben azonban a leendő gyárnak is otthont adó ipari parkba, az Inparkba helyezték át az alkalmazottakat, az itteni munkakörülmények borították ki a levélírót is. A cég korábban arról adott tájékoztatást, hogy az Inpark épületegyüttese „elsődlegesen a CATL raktározási igényeit fogja kiszolgálni, valamint kisebb részben mechanikai folyamatokból álló, összeszerelési tevékenység folyik majd ott”.

A CATL a portál kérdésére közölte, hogy „az InParktól bérelt épületet eredetileg több célra tervezték, ahol ennek megfelelően a CATL különböző tevékenységekre – termelési, raktározási és irodai munkavégzésre – egymástól elhatárolt épületrészeket különített el. Az autóiparban általános gyakorlat, hogy a termelési és irodai részlegek azonos épületben kapnak helyet és az irodaterület ablaka az automatizált gyártási területre néz.”

A munkavédelmi hivatalhoz forduló alkalmazott azzal kapcsolatban is elégedetlenségét fejezte ki, hogy az irodák egy részét csak a gyártó részlegen át lehet megközelíteni, és van, ahol mindössze egy szűk folyosó és egy üvegfal választja el a gyártást az irodai munkától. A CATL azt írta, az irodák egy része több oldalról is megközelíthető, ahol pedig így is át kell haladniuk az alkalmazottaknak a munkaterületen, ott kötelező védőfelszerelést felvenniük. A hivatkozott “szűk folyosóval” kapcsolatban pedig közölték, hogy “az egészen pontosan 2,4 méter”.

A panaszlevélben szintén érintett, rossz minőségű bekötőúttal kapcsolatban a cég elmondta, hogy az egy ideiglenes megoldás, az aszfaltozott út várhatóan idén novemberben fejeződik be.