Tállai András cáfolja Navracsics Tibort?

Tállai András cáfolja Navracsics Tibort?

Tállai András derül. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nappal azt követően, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter bejelentette, a városok iparűzésiadó bevételének egy részét jövőre a járásokhoz irányítják, a Pénzügyminisztérium államtitkára, Tállai András kedden azt közölte: bár az iparűzési adóval kapcsolatban számtalan észrevétel, felvetés, igény fogalmazódott meg az elmúlt években, átalakításról nem született döntés.

Eredetileg Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezte arról Földi Judit (DK), miért akarja a kormány tönkretenni az önkormányzatokat a helyi iparűzési adó (hipa) rendszerének átalakításával. Az iparűzési adó bevételének központosítása és onnan történő visszaosztása lehetetlenné teszi, hogy az önkormányzatok saját maguk döntsenek bevételeik felhasználásáról. A képviselő szerint emiatt jelentős beruházások maradhatnak el Székesfehérváron, miközben a városnak idén már 8,1 milliárd forintos szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie. A DK politikusa arról kérdezte Orbán Viktort: miért a helyi önkormányzatokkal, az ott élőkkel akarja megfizettetni hibás gazdaságpolitikája következményeit? Miért bünteti Székesfehérvárt a kormány?

Nos, egy nappal azt követően, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter bejelentette, a városok iparűzésiadó-bevételének a bázisévhez viszonyított többletét jövőre a járásokhoz irányítják, a Pénzügyminisztérium államtitkára, Tállai András a már idézett választ adta.

A Népszava úgy tudja, Orbán Viktor adta ki az ukázt a júniusi választások után, hogy tovább kell szűkíteni az önkormányzatok mozgásterét iparűzési adóbevételük megvágásával. A lapnak Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere azt mondta: nekik 300-500 millió körül kell befizetnük a járási fejlesztési alapba, ám a pénz hiányozni fog a költségvetésből, mert a kiadások mindig jobban nőnek, mint a bevételek. A közétkeztetés az elmúlt néhány évben például 2,5-szörösére drágult, mivel pedig az állami finanszírozás nem követte az árakat, az iparűzési adóból oldották meg – tette hozzá.

A helyzet tehát a következő: Tállai András, a PM államtitkára vagy nem tud arról, amit Navracsics Tibor bejelentett, vagy csak azt nem tudta, hogy azt nyilvánosságra hozta, viszont ő eredetileg el akarta titkolni, a harmadik variáció pedig az, hogy Navracsics Tibor előreszaladt, és olyan elképzelést ismertetett, amiről még nincs döntés.