Egyre veszélyesebbnek tűnik a Milton hurrikán

Egyre veszélyesebbnek tűnik a Milton hurrikán

Hurrikán (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök kedden felszólította azokat, akiket a Milton hurrikán floridai partot érése előtt evakuálásra utasítottak, hogy „most azonnal induljanak”, mert ez élet-halál kérdése. A Milton lehet az elmúlt 100 év legpusztítóbb vihara. 

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy a Milton hurrikán történelmi veszélyt jelenthet Floridára, ezért a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki. A Milton hétfőn szinte példátlanul gyorsan, mindössze 18 óra alatt vált 1-es erősségű hurrikánból 5-ös erősségűvé, ami azt jelenti, hogy potenciálisan katasztrófát okozó viharrá vált. A becslések szerint a hurrikán 50 milliárd dollárnyi kárt okozhat, de a legrosszabb esetben akár elérheti a 175 milliárd dollárt is. Légitársaságok több száz járatot töröltek, Tampa nemzetközi repülőtere ma reggel bezárt, Orlando repülőtere holnap reggel áll le, a nagy óceánjárók útvonalaikat változtatva kerülik a régiót, és a helyi vidámparkok is bezártak egységeket. A benzinkutakon sokhelyütt sorok alakultak ki, mert elfogyott az üzemanyag – írja a The Guardian.

A vihar miatt több mint egymillió embert szólítottak fel evakuálásra a veszélyeztetett területeken. Florida kormányzója, Ron DeSantis arra figyelmeztette a lakosságot, hogy fogytán az idő az evakuációra. Az amerikai nemzeti hurrikánközpont figyelmeztetése szerint a Milton várhatóan tovább növekszik majd, és szerdán veszélyes hurrikánként közelíti meg Florida nyugati partvidékét. A jelenlegi előrejelzés szerint erre helyi idő szerint szerda este 7-kor (kelet-európai idő szerint csütörtök hajnali 1 óra körül) érheti el a szárazföldet, és a hurrikán középpontja Tampa környékén érheti el a félszigetet.