Csíki Sör: Világi Oszkár kezébe kerültek Lénárd András cégei

Csíki Sör: Világi Oszkár kezébe kerültek Lénárd András cégei

Látogatás a csíkszentsimoni csipszgyárban 2022 októberében. (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Immár bírósági papírokból is látszik, amit régóta sejteni lehetett: Világi Oszkár szlovákiai oligarcha, a MOL vezérigazgató-helyettese lett a tulajdonosa a csíki sörös vállalkozó, Lénárd András több cégének.

Kezdjük az elején: arról lapunk írt a magyar sajtóban először, hogy tavaly karácsonykor csődeljárást indított a Tiltott Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen annak holland résztulajdonosa. A sörös cég ugyanis felerészben Lénárd András székelyföldi vállalkozóé, fele részben pedig egy holland bejegyzésű cég, a Lixid Holding BV-jé volt – utóbbi mögött sokan Világi Oszkárt sejtették. A törvényszéki iratok szerint a holland cég fizetésképtelenség miatt indította meg a csődeljárást. Akkoriban megnézettük egy szakemberrel a tíz éves székelyföldi vállalkozás nyilvános cégadatbázisban elérhető mérlegszámait, a szakértő egyetlen szóval jellemezte a helyzetet: katasztrófa.

A cég reménytelen helyzete azóta sem javult – szintén mi írtuk meg nemrég, hogy rekordveszteséget hozott össze tavaly is a Csíki Sör: a jókora késéssel közzétett adatokból kiderült, hogy tavaly újra 10 millió lej fölé (10 582 411 lej, vagyis 838 millió forint) ugrott a veszteség. Az árbevétel picit, de nem jelentősen nőtt 2022-höz képest (30,6 millió lejről 31,3 millióra, tehát még az inflációnál is lényegesen kisebb mértékben), miközben a veszteség két és félszer nagyobb lett egy év alatt. Ami igazán sokkoló, az a vállalkozás adósságállománya: a tavalyi összforgalom, vagyis a 31,3 millió lej több mint háromszorosát teszi ki. A cég adósságállománya 2023 végén egész pontosan 101 610 909 lej volt, vagyis meghaladta a 8 milliárd forintot.

A holland résztulajdonos által indított csődeljárás után elindult egy másik is – az egyik nagy román üvegforgalmazó indította a sörgyár ellen tartozás miatt. Ám április végén hirtelen mindkét eljárás megszűnt – mi sem értettük, miért. A bírósági papírokból azt derült ki, hogy az üvegszámlát rendezték, a hollandok pedig elálltak a csődeljárástól.

Ma már okosabbak vagyunk: minden valószínűség szerint – és ezt informátoraink is megerősítették – Világi Oszkárék a csődeljárással kényszeríthették Lénárd Andrást arra, hogy az adóssága fejében átadja nekik az összes vállalkozását. Mindez a bírósági papírokból is látszik: a Listafirme.ro adatbázis szerint immár Világi Oszkár és Sabol Jan a száz százalékos tulajdonosa Lénárd két cégének, a csipszgyárnak és a Csiki Retail 2020 SRL-nek is – eddig egyikhez sem volt semmilyen köze a holland Lixid Holding BV-nek. Sabol Janról egyébként annyit mondtak felvidéki forrásaink, hogy ő Világi régi üzleti partnere, különösen a mezőgazdasági bizniszekben.

Itt álljunk meg egy szóra: a csíki csipszet gyártó vállalkozás, a 2017-ben alapított Pityóka Gyár SRL kezdetben Lénárd András és egy székelyföldi politikus, Hajdú Gábor 80-20 százalék arányú tulajdona volt. A Pro Economica Alapítvány pályázatán 1,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el a magyar adófizetők pénzéből a gyár létrehozására. Hajdú Gábor két év után kiszállt, az ő tulajdoni részén Lénárd és egy magyar magánszemély osztozott, majd utóbbi is kiszállt, és 2022 márciusától Lénárd lett az egyedüli tulajdonos. Mostanáig: most már a román bírósági nyilvántartás szerint a Lixid Holding BV a 100 százalékos tulajdonos, és mivel Romániában a cég mögött álló valódi tulajdonosokat is jelezni kell, az adatbázisban ott áll két név: Világi Oszkár és Sabol Jan.

Ez az adásvétel egyébként más kérdéseket is felvet: ha valaki milliárdos támogatást vesz fel magyar közpénzből, egy ideig nem adhatja el a vállalkozását másnak. Különösen pikáns az is, hogy korábban egy holland multi, a Heineken ellen harcot hirdető vállalkozás – és az őt támogató magyar kormány – a nap végén egy Hollandiában bejegyzett vállalkozás számára juttatott milliárdos támogatást magyar adóforintokból. Ez ügyben kérdéseket küldtünk a Pro Economica Alapítványnak, ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Egyébként a gyár sem megy túl jól: 2023-ban 50 740 541 lejes összforgalom mellett a profit -6 282 860 lej volt, vagyis félmilliárd forintot meghaladó veszteséget hozott össze egyetlen év alatt. Ami igazán döbbenetes, az az adósságállomány mértéke: az éves forgalmat meghaladó 73 502 415 lej, vagyis 5,9 milliárd forint (!), és a saját tőke is negatív (-24 380 188 lej), ami azt jelenti, hogy a gépek és berendezések is el vannak zálogosítva.

Világi Oszkáré és társáé lett egy másik Lénárd cég is, a Csiki Retail 2020 SRL is – ez a vállalkozás a 2019-es névcsere óta (előtte Grand Hotel Budapest volt a neve – a szerk.) a Lénárd család tulajdonában van: 95 százalékban Lénárd Andrásé, 5 százalékban pedig Lenard Josif Andrei-é, aki vélhetően a vállalkozó apja. Itt is megtörtént a váltás: immár 100 százalékos tulajdonos a Lixid Holding BV. Ezt a céget Lénárd azért hozhatta létre, hogy ide menekítse ki a márkanevet, a kereskedelmi védjegyoltalmakat és az azokért kapott licenszdíjakat, ugyanis a vállakozásnak 2021-ig alig egy alkalmazottja volt, és a munkavállalók létszáma tavaly sem haladta meg a 15 főt. Ez a cég sem mutat túl jól: 8 millió lejes éves összbevétel mellett 3,8 millió lejes (307 millió forintos) veszteséget könyvelhetett el, és az adósságállománya közel tízmillió lej, vagyis 800 millió forint.

Ugyan szeptember második felében Lénárd András arról beszélt, hogy kiszállt a Csíki Sört gyártó vállalkozásból, és eladta azt a másik résztulajdonosnak, ez a tény még nem látszik egyértelműen a romániai cégadatokból. Illetve csak félig: ugyan a tulajdonosoknál nincs még átvezetve a változás (tehát Lénárd és a holland cég fele-fele arányban birtokolják), ám ügyvezetőként már ugyanaz a személy van feltüntetve, mint a két már megszerzett cégnél: a szlovák Spisák Róbert.