Covid már van, oltóanyag még nincs

Covid már van, oltóanyag még nincs

(Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igen aktív a Covid az őszi szezonban. Augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött minták valamivel több mint fele volt Covid-fertőzést igazolt – derült ki a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adataiból, amelyeket a Népszava ismertetett

A Semmelweis Egyetem járvány-központja hírlevelében kéri arra a háziorvosokat, hogy amint hozzáférhetővé válik Magyarországon a frissített Covid-vakcina, ajánlják a kockázati csoportokba tartozó pácienseiknek, azaz azoknak akik elmúltak 60 évesek, illetve krónikus betegségben szenvednek.

A Covid most cirkuláló új vírusa ellen Magyarországon jelenleg nem érhető el oltóanyag. Szeptember elején a Telex írt arról, hogy a Moderna tavaly novemberben vásárolt 72 ezer Spikevax nevű oltóanyagából, ha maradt is, annak is lejárt a felhasználhatósága augusztus végén.

Az új vakcinák beszerzése folyamatban van. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól (NNGYK) a lap megtudta, hogy ez a WHO ajánlásának megfelelően a JN.1 vonalba tartozó SARS-CoV-2 variánsok ellen nyújt védelmet. Arra azonban nem kaptak választ, hogy milyen és mennyi oltóanyagot rendelnek. A közbeszerzési hirdetmények között sem találták meg a felhívást. Más forrásból azonban a Népszava úgy értesült. hogy két oltóanyag-típus van versenyben, egy fehérjealapú és a Moderna mRNS-technológiával készült vakcinája. 

A Covid-tesztek azt mutatják, hogy erősödik a járván. Legtöbben lázra, elhúzódó köhögésre, és a láz elmúltával is napokig tartó gyengeségre panaszkodnak.