„Én nem vagyok ikon, egy vidéki nemzeti fickó vagyok Magyarországról” – mondta Orbán az európai sajtónak

„Én nem vagyok ikon, egy vidéki nemzeti fickó vagyok Magyarországról” – mondta Orbán az európai sajtónak

Orbán Viktor miniszterelnök (b2) nemzetközi sajtótájékoztatót tart a magyar soros elnökség programjáról az Európai Parlament strasbourgi épületében 2024. október 8-án. Mellette Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke (b3) és Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (b). (MTI/Purger Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel két órás sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor kedd délután Strasbourgban, az Európai Parlamentben. Orbán beszélt a magyar-EU kapcsolatokról, a magyar elnökség programjáról, a különböző unión belüli konfliktusokról és a háborúról is. Azt is mondta, hogy Európa nem Brüsszelben vagy Strasbourgban van.

Az ukrajnai háború, a közel-keleti válság és a súlyos afrikai konfliktusok következményeit érezzük – indította helyzetértékelését Orbán Viktor, aki szerdán délelőtt, az EP plenáris ülése előtt ad számot a magyar elnökségi programról. A magyar miniszterelnök hosszan és többször visszatérve elemezte az EU versenyképességét, alapul véve a volt olasz miniszterelnök, Mario Draghi ezzel kapcsolatos jelentését. Orbán kiemelte, hogy az amerikaiakhoz képest az európai cégek fele annyit költenek kutatásra és fejlesztésre, a munkaerőhiányt és a kevesebb megszületett gyermeket pedig a migrációval akarják orvosolni. A magyar javaslat egy versenyképességi stratégia elfogadása lenne az állam- és kormányfők november 8-i, budapesti informális találkozóján. A stratégia elemei: az adminisztratív terhek és túlszabályozás csökkentése, megfizethető energiaárak, zöld iparpolitika, a belső piac megerősítése, a belső piac korlátainak felszámolása, tőkepiaci unió megvalósítása és a konnektivitás növelése.

Ugyancsak sok szó esett a migrációról. Orbán – aki elmondása „mellkasig áll a kérdés körüli vérzivatarban” – arról beszélt, hogy az uniós migrációs paktum nem hoz eredményt, csak akkor lehet megállítani a bevándorlást, ha az EU határain kívül bírálják el a menedékkérelmeket. Szerinte nem lehet ezt a munkát a határokon belül elvégezni, mert „csak az a migráns nem marad itt, akit nem engedünk be”. 

Egy kérdés kapcsán Orbán elmondta, hogy ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztásokat, akkor pezsgőt fog bontani. És azt is javasolja, hogy Trump győzelme után azonnal üljenek össze az európai vezetők és vitassák meg a követendő stratégiát. A magyar miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja, hogy a Patrióták Európáért képviselőcsoportot, ahol a Fidesz is tag, a parlamenti többség kizárja a parlamenti vezető pozíciókból, szerinte ez a változásra való hajlandóság hiányáról tanúskodik. A jövő miatt azonban nem aggódik, mert „a Patrióták majd nőnek, aztán egyszer győznek”, szerinte azonban Európa jövője ennél sokkal fontosabb kérdés. Visszatérően bírálta az európai intézményeket, amelyek központosítani akarnak és „ez Magyarországnak nem tetszik”. Úgy fogalmazott, hogy számára fontos Európa egysége és biztonsága, de „sehol sincs leírva, hogy én, mint magyar miniszterelnök állandóan befogjam a számat”. Hozzátette: „kompromisszumokat kötök és a nemzeti érdekeket képviselem”.



Az orosz-ukrán háború kapcsán arra figyelmeztetett, hogy nem az EU képviseli a Föld többségének véleményét. Az emberek ugyanis tűzszünetet és béketárgyalást akarnak, és amikor ezt ő (Orbán) szóba hozta korábban, akkor Putyin trójai falovának nevezték, de mostmár mások is beszélnek a békéről. Azt mondta, szeretné elérni, hogy aki nem ért egyet Ukrajna támogatásával, annak ne legyen kötelező. Egy újabb kérdésre, ami az ő személyes kvalitásaira vonatkozott, azt mondta: „én nem vagyok ikon, egy vidéki nemzeti fickó vagyok Magyarországról”. Sőt, Soros Györgyöt is szóba hozta, ahogy fogalmazott, „a liberálisok tettek engem híressé, hírhedtté”, de azt is mondta, hogy nem vágyik nemzetközi pozíciókra.

Többen is feszegették Oroszországhoz, vagy Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatát, ezekre általában kitérő választ adott, de azt elmondta, hogy a magyaroknak vannak történelmi tapasztalatai az oroszokkal, mivel többször is megszálltak bennünket, ezért „tudjuk, hogy kell tárgyalni, mikor kell, mikor nem kell”. De azt hozzáfűzte, hogy „nem könnyű a szegény ukránoknak”, viszont „szerencsére mi NATO-tagok vagyunk”.

Felmerült a befagyasztott uniós pénzek kérdése, amelyre vonatkozóan két tervet vázolt fel a miniszterelnök. Az egyik, hogy sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal és a pénzek felszabadulnak, a másik pedig különösen az Erasmust és Horizon Europe kutatás-fejlesztési programot illeti, ahol ugyan Magyarország szeretne megállapodni, de közben mindkét területen elindultak a magyar programok és Orbán szerint ezek működnek. Viszont: „Magyar diákoknak nem pénzt adni, az egy szégyenteljes zsarolás” – jelentette ki.

Márton Balázs, a Telex újságírója a Magyar Hang értesüléseire hivatkozva azt kérdezte, hogy volt-e kormányhatározat-tervezet a vitnyédi menekülttábor létrehozásáról. Orbán válaszul kijelentette: „Nem lesz menekülttábor Vitnyéden”, de Magyarországnak létre kell(ene) hozni 8 ezer migráns elszállásolására alkalmas tábort, de Orbán megismételte, hogy nem lesznek Magyarországon migránstáborok.

Orbán Viktor európai tanácsi elnökségről tartott keddi sajtótájékoztatóját egyébként megzavarta a DK fiatal önkormányzati képviselője, Gyekiczki Márton, aki a kormányfő asztalához rohant, és azt kiabálta: „mennyiért árulta el a hazát, miniszterelnök úr? Eladta Putyinnak, eladta Hszi Csin-pingnek”.